fbpx Skip to main content

Recenze: Život podle zero waste za třicet dní od Anity Vandyke

Život podle zero waste za třicet dní je první knížka je australské raketové vědkyně Anity Vandyke původem z Číny. Kniha vyšla v letošním roce v nakladatelství Alpha Book.

Malá skladná knížka o 192 stranách je psána čtivě, přehledně a nenáročně. Jednotlivé kapitoly provázejí třiceti dny, během kterých si osvojíte návyky na život podle zero waste. Kapitoly jdou do hloubky různou měrou, některé obsahují i konkrétní tipy, jak co změnit, vyrobit či vyměnit, jiné pouze podávají obecné rady. Místy narazíte i na zajímavá fakta nebo osobní výpověď ze života autorky. U některých témat autorka nabízí tři stupně minimalizace, ze kterých si můžete vybrat: snížené množství odpadu, minimální odpad nebo žádný odpad. Není tedy třeba se bát, že to nezvládnete, a dávat si hned za cíl nulový odpad.

Nejen o obalech

Knížku jsem přečetla téměř jedním dechem během dvou dnů. Jednotlivé úkoly jsou srozumitelně podané a měla jsem vždy chuť se do všeho hned pustit. Na první pohled úkoly vypadají jednoduše a logicky. Jsou zaměřeny jak na nakupování, co se týče nákupu potravin, šatníku či dalších potřebných věcí, tak na minimalismus, se kterým se zero waste úzce souvisí. Vybízí například k nákupu sezónních a lokálních potravin, ke spotřebování veškeré kosmetiky “až na dno kelímku” nebo k preferenci věcem z druhé ruky. Vede také k omezení plýtvání nejen v oblasti jídla či oblečení, ale i peněz, ukazuje, jak se dá se zero waste i ušetřit.

Já navíc oceňuji, že se autorka nevěnovala jen “obalovým” tématům, ale dává akcent i na další témata, která se zodpovědným životním stylem souvisí – pobyt přírodě, potravinový odpad nebo úcta ke zvířatům. Po přečtení knihy a plnění dílčích úkolů byste se tedy měli naučit nejen nakupovat a žít s minimem obalů a obecně odpadu, ale i přemýšlet nad rámec svého nakupování a nad vaší celkovou spotřebou nebo nad vašimi postoji k přírodě a k lidem.

Kniha má pevnější vazbu, kterou, jak autorka sama uvádí, zvolila proto, aby co nejdéle vydržela, a mohla kolovat mezi lidmi. Myslí však i na recyklaci a už před perexem uvádí, že v případě recyklace je třeba přebal knihy zlikvidovat zvlášť a recyklovat pouze jednotlivé listy. Překvapila mě barevnost některých listů, kdy není tištěno barevným písmem na barevný papír, ale dle všeho je tištěna celá barevná stránka. U zero waste knihy bych čekala více úspory inkoustu. Na druhou stranu jsou ilustrace pouze kreslené a jednoduché, kniha neobsahuje žádné fotografie.

Konkrétních receptů a tipů je v knize pouze pár, knihu bych tedy neoznačila za kuchařku, jak přesně zero waste v domácnosti zavést, ale je skvělá jako jednoduchý plánovač na počátku vaší cesty za bezodpadovou domácností. Pokud jste tedy na začátku a problematika života bez odpadu se vás zatím pořádně nedotkla, kniha je vhodná jako odrazový můstek na skoky do jednotlivých zero waste témat. Ta jsou ve zkratce představena, abyste o nich měli přehled a mohli nad nimi dále přemýšlet nebo je dále studovat.

Na českém poli se jedná už o několikátou knihu zaměřenou na tuto oblast. Lidem, kteří bezodpadovou domácností nejsou políbeni, a stále se odhodlávají začít, bych ji ale doporučila.

O autorce

Anita Vandyke je Australanka původem z Číny, která vystudovala raketové inženýrství. Na instagramu založila blog @rocket_science, na kterém ukazuje tipy pro zero waste život. Momentálně studuje medicínu, bydlí v San Franciscu a pravidelně bloguje na téma cestování, minimalismu, zero waste nebo zeleného bydlení. Své poznatky obsáhla ve své první knize Život podle zero waste za třicet dní, kterou vydává nakladatelství Alpha Book . Její další kniha na podobné téma vyjde v roce 2020.

 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Anita Vandyke (@rocket_science),

Leave a Reply