fbpx Skip to main content

Ekologické praní s minimem odpadu

Klasický prací prášek nepoužívám už nějakou dobu hned z několika důvodů: obsahuje plno chemických látek, které se skrz kontakt s pokožkou vstřebávají do organismu a mohou pokožku dráždit, podílí se na znečišťování nejen odpadních, ale také povrchových vod, jsou zbytečně přeparfémované, prášky jsou vyrobené v různých zemích světa, stojí zbytečně mnoho peněz a nedají se koupit bez plastového obalu.

Přestože jsou fosfáty v pracích prostředcích už zakázané, stále obsahují některé druhy syntetických tenzidů, umělá barviva, konzervanty a parfémy, tedy látky, které jsou mimo jiné zodpovědné i za časté alergie a kožní problémy. Ty vyvolávají také optické zjasňovače a syntetická bělidla.

Konvenční prací gely na rozdíl od pracích prášků obsahují často zbytečná plnidla, které pouze nastavují objem láhve a nemají žádný prací účinek. Na jednu prací dávku tak spotřebujete zbytečně více pracího prostředku, než je nutné, a plýtváte tak nejen samotným materiálem, ale také energií a materiálem obalovým. Chytřejší volbou je nakupovat kompaktní prací prostředky neboli koncentráty, které mají vysoký prací účinek již při nízkém dávkování.

Ženy často volí pro praní malých miminek „šetrnější“ prací prášek. Když pominu fakt, že tento šetrný prací prášek stále není dostatečně šetrný, je třeba si uvědomit, že do kontaktu s miminkem přichází i veškeré oblečení těch, kteří miminko chovají či nosí. Máchání také neodstraní veškeré zbytky pracího prostředku z pračky, při praní dětského oblečení tedy stále perete z části i v klasickém prášku, pokud jej používáte. Proto je vhodné používat ekologický prací prostředek pro celou rodinu.

Jak a v čem tedy prát prádlo, když ne v klasickém pracím prášku?

Ekologický prací prostředek

Na trhu naleznete mnoho pracích prostředků, které jsou vyrobeny s ohledem na přírodu. Ať už se jedná o ekologické prací prášky nebo gely, vybrat si můžete z různých složení i míst původu. Dobrým vodítkem pro nákup produktů skutečně šetrných k přírodě jsou ekologické certifikáty. Český certifikát poskytuje Ministerstvo životního prostředí pod názvem Ekologicky šetrný výrobek. Mezinárodní obdobou je pak certifikát The Flower (EU Ecolabel). Tento certifikát splňují například značky Feel Eco, Bio-D nebo Sonett.

Česká firma Tierra Verde jako jediná umožňuje stáčet své prostředky Yellow&Blue do vlastních nádob. Pokud vám tento přípravek vyhovuje, prodejny se stáčírnou naleznete na jejich mapě stáčíren, jednotlivá místa doplňuji i do naší bezodpadové mapy. Prací gel Yellow&Blue je vyráběn z mýdlových ořechů, o kterých se dočtete níže.

Já osobně používám na praní materiálů, na které není vhodné používat pro praní mýdlo, prací prášek Bio-D. Vyrábí se ve Velké Británii, příjemně voní a na obalový materiál je použito minimálně 70 % recyklovaného materiálu. Vzhledem k tomu, že oblečení, které bych nemohla prát v mýdle, máme opravdu málo, je pro nás dvoukilové balení dostačující na dost dlouhou dobu.

Bio-D prací prášek

Mýdlo na praní

Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, jak to dělávaly naše (pra)babičky v dobách, kdy ještě prací prášky neexistovaly, zjistili jste, že se dříve k praní používalo mýdlo. Pro vaše babičky určitě nebude neznámý pojem jádrové mýdlo nebo mýdlo s Jelenem.

Jádrové mýdlo se vyrábí zmýdelňováním tuků rostlinného, ale i živočišného původu. Ve vodním prostředí se rychle rozpouští a rozpadá se na látky v přírodě běžné. V našich zeměpisných podmínkách se vyrábí mýdlo Jelen, které je sympaticky balené v papíře. Je ale parfemované, což může lidem s citlivou pokožkou vadit, a obsahuje tuky živočišného původu. Pokud preferujete výrobky rostlinného původu, zvolte k praní mýdlo olivové nebo kokosové, které má lepší prací účinky, a navíc pěkně voní.

Kokosové mýdlo z mýdlárny Š.IVA

Při výrobě pracího prostředku z mýdla je třeba vzít v potaz, že mýdlo samotné neobsahuje žádné změkčovače vody. Je tedy třeba k praní kromě mýdla přidávat prací sodu. Tu seženete v každé klasické drogerii anebo (s trochou snahy bezobalově) v obchodech s chemikáliemi pod názvem uhličitan sodný. Při praní látkových plenek v mýdlovém slizu, kdy jsem prala obden, mi 1 kg prací sody vydržel 1 rok, plastový obal tedy považuji v tomto případě za zanedbatelný.

Na praní bílého prádla je vhodné přidat perkarbonát sodný, jinak vám může prádlo šednout. Perkarbonát sodný je směs prací sody a kyslíku, který slouží jako bělidlo a desinfekce. Směs se rozpadá (a kyslík se aktivuje) při teplotách vyšších než 60 °C. Pokud chcete bílé prádlo prát na nižší teploty, je třeba přidat k perkarbonátu ještě TAED (Tetraacetylethylendiamin). Přidává se 5 % (50 g na kilogram) perkarbonátu sodného. Perkarbonát sodný zakoupíte kromě obchodů s potřebami na výrobu domácí kosmetiky či s chemikáliemi také pod názvem Puer od české firmy Tierra Verde.

Procesu bělení také velice napomáhá sluníčko. Sušte světlé prádlo na slunci, tmavé umístěte do stínu, abyste se vyhnuli blednutí barev.

Pozor, praní v mýdle není vhodné na:

  • fleece
  • vlnu
  • hedvábí
  • funkční oblečení
  • mikrovlákno

 

Mýdlový sliz

Výhoda mýdlového slizu oproti pouhému prášku z mýdla je v tom, že je už rozpuštěný, nemusí vám tedy ulpívat na oblečení – při správném používání vám ale nebude ulpívat ani doma vyrobený prášek. 🙂

Mýdlový sliz jsem vyráběla z Jelena i z marseillského mýdla, prací schopnosti byly shodné. Recept je třeba správně vychytat v závislosti na tvrdosti vody, jakou máte. Větší množství sody, než je nutné, může způsobovat zašednutí prádla. U nás je voda velice tvrdá, přidávala jsem tedy více prací sody než v originálním receptu:

  • 35 g nastrouhaného mýdla
  • 35 g prací sody (v originálním receptu bylo použito pouze 30 g)
  • 2 l vody

V 1 l vařící vody rozmícháme mýdlo. Když roztok trochu zchladne, přidáme prací sodu a druhý litr vody. Nalijeme do nádoby, ve které chceme sliz skladovat (já používala starou průhlednou nádobu od aviváže) a dávkujeme 0,25 l (jeden hrnek) na prací cyklus přímo do bubnu.

Výroba mýdlového slizu

Domácí prací prášek

Když jsem zkoušela, jak se pere s tolik vychvalovaným kokosovým mýdlem, zjistila jsem, že můj recept na mýdlový sliz nefunguje. Směs netuhne, ani když jsem ubrala vody (resp. přidala ostatních ingrediencí). Rozhodla jsem se tedy vyzkoušet recept jiný a použít namísto mýdlového slizu domácí prací prášek.

  • 140 g nastrouhaného mýdla
  • 360 g prací sody

Smícháme a vložíme do mixéru, kde najemno promixujeme. Dávkování je jedna vrchovatá lžíce přímo do bubnu pračky na jeden prací cyklus.

Prášek pere dobře a jsem spokojená i s příjemnou vůní, která je na rozdíl od Jelena opravdu více naturální.

Domácí prací prášek

Mýdlové ořechy

Populárním tématem v diskusích na téma ekologického praní jsou mýdlové ořechy. Slupky z plodů mýdelníků (Sapindus), odrůdy kaštanu, se k nám dovážejí z Indie či Nepálu. Při praní se z nich uvolňují saponiny, které změkčují vodu a perou. Jejich prací účinnost je ale velice slabá. Tato varianta praní je z mého pohledu vysoce neekologická, navíc mi osobně ořechy prádlo dobře nepraly, prádlo bylo cítit potem i po vyprání. Pokud byste chtěli prát ve stoprocentně přírodní variantě, vhodnějším pracím prostředkem pro vás budou naše obyčejné kaštany (jírovec maďal), které perou podobně účinně.

Mýdlové ořechy

Jak na skvrny?

Nejlepším řešením je v případě, že se nějakým způsobem zašpiníme, oblečení okamžitě namočit. Skvrny přírodního původu lze velice často a dobře vyřešit žlučovým mýdlem. Skvrnu namydlíme před praním nebo ideálně hned po zašpinění. Jak čistit konkrétní skvrny přírodní cestou, si lehce dohledáte sami na internetu, inspirovat se můžete třeba například tady.

Já na skvrny používám žlučové mýdlo z DM, protože za mě splňuje perfektní poměr cena/výkon – 100 g vyjde na necelých 20 Kč. Někdy se toto žlučové mýdlo nedoporučuje kvůli syntetické parfemaci, pokud tedy trpíte nějakými kožními problémy, můžete sáhnout po značce Sonett, která má složení ověřené. Pokud chcete podpořit lokální výrobu, žlučové mýdlo vyrábí i česká firma Tierra Verde. Uvedená mýdla se prodávají v papírových obalech.

Výroba žlučového mýdla sestává ze žlučových enzymů, které jsou odpadem ze současné produkce masa, který by jinak zůstal nevyužitý, žlučová mýdla tedy splňují koncept zero waste. Pokud se však surovinám živočišného původu z jakýchkoliv důvodů vyhýbáte, můžete zvolit i veganskou alternativu.

Žlučové mýdlo z DM

V případě velkého znečištění je také možné naložit prádlo do perkarbonátu sodného. U barevného prádla to ale příliš nedoporučuji, mohly by na něm v případě špatného rozmíchání perkarbonátu ve vodě zůstat světlé fleky. Koláče od potu na světlých tričkách či miminkovskou „vaječinu“ nejlépe vybělí přírodní bělidlo jménem Slunce.

Aviváž

Zažitou součástí praní jakéhokoliv prádla je aviváž. Někteří ji dávají kvůli vůni, jiní se snaží o měkčí prádlo. Na dětské prádlo je však aviváž nevhodná a na vše ostatní stejně zbytečná. Prádlo prané v ekologických pracích prostředcích či mýdlové směsi voní jemnou mýdlovou vůní a je měkké dostatečně.

Pokud máte tvrdou vodu či máte pocit, že nějakou aviváž použít musíte, můžete do přihrádky na aviváž použít trochu octa nebo kyseliny citrónové. Obojí pomáhá odstranit zbytky pracího prostředku, čistí a desinfikují pračku. Ocet dávkujeme 1:1 s vodou, kyselinu citrónovou mícháme 100 g kyseliny na 1 l vody. Prádlo po vyprání octem cítit není.

K po domácku vytvořené aviváži můžete kápnout pár lžic esenciálního oleje pro specifickou vůni vypraného prádla. Já jsem ale efekt příliš velký nepozorovala a domnívám se, že v případě potřeby voňavého prádla je lepší vložit do skříně s oblečením voňavý polštářek například s levandulí.

Domácí „aviváž“

Čištění pračky

Ať už máte strach ze zanášení pračky mýdlem nebo máte tvrdou vodu, je dobré starat se také o životnost vaší pračky a pračku pravidelně čistit. K čištění vám opět stačí pouze ocet nebo kyselina citrónová a program vyvářka, který pere na 90 °C. Při použití octa je třeba nalít 1 l octa do nádoby, která se vylije až po zapnutí programu. K čištění pračky s kyselinou citrónovou použijte 100 g kyseliny citrónové nejlépe nasypané na hadr či starý ručník. Do bubnu můžete přidat například staré hadry a nebudete prát zbytečně naprázdno. Pračku je možné vypnout hned po prvním máchání a ušetřit tak vodu. Toto čištění vám odstraní usazeniny zbytků pracích prášků, plísně i vodní kámen z topného tělesa a bubnu.

Náklady

Pokud vás zajímá ekonomická stránka praní s minimem odpadu, pojďme si to spočítat.

Praní v mýdlovém slizu: Mýdlo z Jelena stojí 200 g cca 20 Kč. 1 kg prací sody seženeme za 35 Kč (i levněji). Na 8 pracích dávek potřebujeme 35 g Jelena (3,50 Kč), 35 g prací sody (1,225 Kč) a 2 l vody (0,04 Kč). Jedna prací dávka nás vyjde na 0,60 Kč.

Praní v pracím prášku z kokosového mýdla: Kokosové mýdlo stojí 69 Kč (170 g). Potřebujeme 140 g mýdla (56,8 Kč), 360 g sody (12,6 Kč). Vrchovatá lžíce směsi váží cca 15 g, ze směsi 500 g tedy máme 33 dávek. Jedna prací dávka nás vyjde na 2,10 Kč.

Praní v již hotovém ekologickém pracím prášku: U mnou testovaného pracího prášku Bio-D je uváděno, že 2 kg prášku vystačí na 33 pracích dávek. To je za (zvýhodněnou) cenu 239 Kč. Jedna prací dávka nás tedy vyjde na 7,24 Kč.

Praní v konvenčním prášku: Cena jednoho praní se pohybuje od 3,50 (prášky v akci) do 7,46 .

Závěr: Nejen ekologické je ekologické praní.

Obecné zásady úspěšného zero waste praní

  • Perte, když máte dostatek prádla. Není vhodné ani příliš mnoho prádla, ani příliš málo.
  • Používejte ekologický prací prostředek přírodního původu.
  • Velmi znečištěné prádlo předeperte či odmočte.
  • Sledujte dávkování pracího prostředku, zda je prostředek dostatečně koncentrovaný.
  • Dávkujte prací prostředek přímo do bubnu pračky, stačí jej méně.
  • Pokud máte možnost, perte v dešťové vodě.
  • Neplýtvejte energií – většina prádla stačí prát na 40 °C, pleny a látkové hygienické potřeby na 60 °C. Vyvářet prádlo na 90 °C je vhodné pouze u nemocných nebo kojenců.
  • Nepoužívejte aviváž.
  • Nepoužívejte prostředky na bílé prádlo. Pro bělící efekt stačí k mýdlu přidat perkarbonát sodný.
  • Sušte prádlo na slunci, venku či doma. Vyhněte se sušičce.
  • Pravidelně pračku čistěte.

27 thoughts to “Ekologické praní s minimem odpadu”

  1. Pěkný den, moc hezký článek. Chtěla bych se zeptat v čem jste tedy prala dětské látkové pleny? Jestli jsem to pochopila správně, tak v domácím pracím prášku z kokosového mýdla plus prací soda? A perkarbonát sodný jste také přidavala, tedy pokud jste měla bílé látkové pleny? Čekáme teď druhé mimčo a bezobalovým a ekologickým praním se už nějakou dobu zabývám, ale ještě to nemám úplně vychytané, pořád zkouším a to praní plen by mě docela zajímalo, kdybyste mi k tomu napsala víc. Moc děkuju
    Janča

    1. Dobrý den, děkuji. Dětské pleny jsem prala v mýdlovém slizu z Jelena a prací sody, tehdy jsem sliz používala právě jen na pleny. Ale měla jsem jen obyčejné čvercovky, u těch moderních sliz někde nedoporučují a taky pozor na svrchňáky, PUL ani vlna se ve slizu prát nesmí. Teď budu na všechno kromě svrchňáků používat prací prášek z kokosového mýdla a prací sody. K plenám jsem perkarbonát ze začátku asi nepřidávala, ale myslím, že poměrně brzo už ano, když se mi zdály zašedlé. Tehdy jsem tedy nevěděla, že se jedná o klasický perkarbonát, kupovala jsem Laundry Bleach od Bio-D, ale jedná se, myslím, o to samé. Plenky je nejlepší vyvěsit na sluníčko, ony pak vymizí i skvrny po stolici či jídle – a samozřejmě pravidlem je po stolici či zašpinění od jídla okamžitě namydlit žlučovým mýdlem.
      Hezký den 🙂 Marťa

  2. Dobry den mam takový dotaz, kolik se přidává TAED. Kdyz prekarbonat sodný se dává 5% dekuji za odpoved

  3. Dobrý den, mohu se zeptat, kolik se přidává perkarbonátu a jak často byste doporučovala pračku čistit?
    (Používám klasické látkové pleny a peru na 60 přibližně obden.)
    Jinak moc děkuji za pěkně napsaný souhrnný článek 🙂

    1. Dobrý den, Olo,

      na lžíci prášku přidávám lžíci perkarbonátu. Pračka by se měla čistit cca 1x měsíčně, já to řeším tak, že do pračky dám hadry s kyselinou citronovou (uvádí se 100 g, já dávám od oka) a dám prát na 90.

      Čisté praní! 🙂

  4. Prosím o radu, v čem tedy prát svrchní kalhotkové pleny, které jsou z PUL? Děkluji

    1. Dobrý den, Pavlo,

      svrchňáky z PULu jsem vždy prala v mýdlovém slizu nebo domácím pracím prášku, PUL to nepoškozuje 🙂

  5. Dobry den, jsem zmaten. V odpovedi Jane pisete, ze je praci prasek na vse krome svrchnaku a PUL. V odpovedi Martine pisete, ze tyto veci perete prave v mydle nebo pracim prasku. Je na to tedy prasek nebo ne, a proc? Diky za clanek

    1. Dobrý den, Petře,

      ano, někdy výrobci uvádějí, že PUL materiál není vhodné prát v mýdle. Ale já ho tam vždycky prala a drží 🙂 V mýdle bych neprala fleece, který má propouštět vodu, tedy separačky, ale třeba u svrchňáků bych to taky neřešila. Takže stejně tak s PULem 🙂

      Hezký den, Martina

  6. Dobrý den, děkuji za článek 🙂 perkarbonát sodný – mohu přidat i k praní dětského oblečení, které má jinou barvu, ale peru jej s bílým (šedé, světle modré, potisk)… ? přemýšlím zda se nezachová jako savo a nevyžere barvu… 🙂 děkuji moc

    1. mimochodem, pokud byste chtěla do mapy poznačit další místo, kde se perkarbonát dá sehnat, tak je to Bezobalov Uherské Hradiště 😉

      1. Děkuji za tip, přidala jsem. Pokud máte info o více sortimentu, který v mapě zaveden není klidně mi ještě napište 🙂

    2. Dobrý den, perkarbonát se rozkládá na sodu a peroxid vodíku, který je zodpovědný za ono bělení. Barevné prádlo bych s ním prala spíš výjimečně – a výjimečné praní by mu nemělo uškodit – ale na stálo by mohlo barvy poškodit. Světlé oblečení k bílému přidávám a s perkarbonátem peru (žluté, šedé, světle modré) a zatím se drží – ale to peru jen na 40 (byť tedy s TAEDem).

      Krásný den!
      Martina

  7. Dobrý den, v čem perete fleece, funkční oblečení a případně i zimní bundy??
    Děkuji

    1. Dobrý den, Lado,

      na tyto materiály není vhodný prací prostředek na bázi mýdla. Fleece doma nemám, ale funkční oblečení a bundy (softshell, apod.) peru v kupovaném eko prašku. Mi vyhovuje Bio-D prací prášek, ale dle složení nějakou mýdlovou složku má, tak ho moc nechci doporučovat (já jsem zatím problém neměla, softshellky furt jedou). Z netoxických prášků můžete použít například Yellow & Blue Gel z mýdlových ořechů (mají i speciální na funkční prádlo) a doporučuje se i tekutý Klar. Jinak je to s přírodními pracími prostředky na funkční materiály bída, co vím, známí používají specifické prací prostředky na funkční materiály.

      Přeji hezký den!
      Martina

  8. Dobrý den, když bych tedy chtěla vyrobit mýdlový sliz na bílé prádlo, přidám do rozpuštěného mýdla kromě prací sody ještě perkarbonát a TAED? Přemýšlím, že bych právě udělala podobně jako výrobci dvě domácí balení – na bílé prádlo a na ostatní. Funkční materiály pereme výjimečně, tudíž by podle mě sliz u nás nemusel být problém. U praní mě především zaujala cena, to by mohlo přítele přesvědčit o tom, že to má smysl. Rád používá argument, že to nemá cenu, pokud to stojí více než běžný způsob. Díky moc za článek, tohle je jeden z těch snazších kroků, tak doufám, že se k tomu dokopu a zvládnu eko-praní 😀

    1. Dobrý den, Lenko,
      za mě je praktičtější prášek, než sliz, zbytečně přidáváte vodu, která ubírá na trvanlivosti, musíte to skladovat ve velkých nádobách (dávkování slizu je třeba jeden hrnek na pračku), atp. Ale každému samozřejmě vyhovuje něco jiného 🙂 K praní bílého prádla bych nasypala jen lžíci perkarbonátu (případně předmíchaného s TAEDem na nižší teploty), ten jsem dávala standardně do dávkovače na prací prášek. Na funkční materiály je pak fajn mít bokem speciální prášek nebo gel a prát je zvlášť (třeba softshell typicky peru jednou za čas a nejlépe všechny věci dohromady). Držím palce 🙂

  9. Dobrý den všude se uvádí spíše na 1 kg sody 100 g mýdla. Vy uvádíte pouze 360g sody a 140g mýdla. Už to mám smíchané ale bojím se aby toho mýdla nebylo moc. Ještě jsem neprala. Kolik doporučiti množství na 5,5 kg prádla? Děkuji Jiřina

    1. Dobrý den, poměr si bohužel musí upravit každý sám na základě tvrdosti vody. Já teď peru podle receptu 150 g mýdla na 1 kg sody a přijde mi to lepší. Na pračku (máme 5 kg) dávkuji 2 PL.

  10. Dobry den.Na latkove pleny a bile pradlo jsem.si koupila Yellow and Blue.Naposledy jsem jej koupila v Bezobalovem obchodu a na bilych trickach zustaly v podpazi vyrazne zlute fleky a na plenkach nepravidelne taky.Muze se jednat o vadny prasek nebo nedostatecne vymyti?Prala jsem i s předpirkou.Zlucovym mydlem mi skrvny nesly sundat.Nevite kde muze byt problem?

    1. Dobrý den, Jano,

      problém může být na vícero frontách. Může být málo prášku nebo třeba hodně prádla. Na fleky v podpaží se mi osvědčilo namočit trička do lázně s perkarbonátem (je třeba použít vodu teplejší než 60 stupňů) a pak vyprat, nechat uschnout na sluníčku. Předeprat žlučovým mýdlem by mělo jen pomoct, ale pokud už jste zkoušela, vyzkoušela bych ten perkarbonát.

      Krásný den!
      Martina

  11. Dobrý den Martino,
    s eko praním teď začínám. Vyzkoušela jsem mýdlové ořechy i Váš prací prášek z kokosového mýdla a prací sody, ale bohužel u obou způsobů mi na černém prádle zůstávají jak kdyby kousky prachu, takže tím pádem tmavé oblečení nevypadá zrovna čistě. Stalo se Vám to někdy? Může to být způsobeno špatným poměrem prášku a sody nebo to může být reakce na “přechod” z chemického prášku na eko?
    Za každý tip budu ráda.

    Děkuji a přeji hezký den
    Zuzana

    1. Dobrý den, Zuzko,

      to vypadá na nedostatečné vymytí prášku. Máte na praní dost vody? Moderní pračky vodu dávkují dle prádla a ubírají, ale na eko praní je třeba vody více. Plus je dobré jako aviváž použít ocet (1:1 s vodou), ten napomáhá rozpuštění mýdla. Dejte vědět, jestli pomohlo.

      Krásný den!

  12. Dobry den, chtela jsem se zeptat, s eko pranim bych chtela zacit. Jen si nejsem jista s ruznymi pomery…
    Mame tvrdou vodu. Davate prednost gelu, nebo prasku? Dale me velice zaujal prasek z mydlovych orechu,ktery jsem si koupila od znacky Tieara verde ( https://eshop.tierraverde.cz/prasek-z-mydlovych-orechu-doza-500-g?gclid=Cj0KCQjwwuD7BRDBARIsAK_5YhVPGhYbBma2daxJD8MOT2AzeT0otw7j9-PR3CwUzTcEURthM2B1lvIaAtI-EALw_wcB )
    Da se treba kombinovat Jelen, praci soda a prasek z mydlovych orechu? Pripadne jaky pomer u slizu a u prasku? Jinak prasek je hnedy, nezanecha me skvrny na obleceni, nebo nezahnedne u svetlejsich matetialu?
    Moc dekuji, krasny den, Janča

    1. Ono záleží, jak u čeho – třeba oblíbený Sonett je údajně lepší gel než prášek. Při tvorbě vlastního pracího prostředku se mi víc osvědčil prášek, lépe se to skladuje. S Y&B nemám zkušenosti, ale mám zkazky, že gel je lepší než klasické mýdlové ořechy, o účinnosti prášku bohužel nevím. Já zkoušela klasické mýdlové ořechy a byla jsem hodně zklamaná, gel se vyrábí údajně tak, že se prací účinnost skutečně navýší. Kombinovat prášek z ořechů a mýdlo mi přijde kontraproduktivní, to radši podpořte lokální produkt a použijte jen Jelena 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: