fbpx Skip to main content

Zázrak jménem perkarbonát

Jó ekologicky čistit. Ale co si počít bez Sava? Jak vybělit bílé prádlo, jak odstranit zaprané skvrny organického původu, jak dezinfikovat koupelnu anebo jak vyčistit připálený hrnec? Vše má společný jmenovatel – perkarbonát sodný.

Perkarbonát sodný, jinak nazýván peruhličitan nebo peroxouhličitan sodný, je sloučenina uhličitanu sodného (který můžete znát také pod názvem prací soda) a peroxidu kyslíku, tvořící bílé krystaly rozpustné ve vodě (viz Wiki). Při teplotách nad 60 °C se kyslík uvolňuje a má bělící (a dezinfekční) účinky. Je vhodný i pro citlivou pokožku dětí a alergiků.

Perkarbonát jsem objevila, když jsem prala své plínky ve slizu. Zjistila jsem, že by se při praní nějak dala podpořit jejich bílá barva, aby se nezapraly do nudné šedi. Nejprve jsem kupovala bělící prostředek Bio-D, po čase jsem ale zjistila, že samotný perkarbonát prokáže stejnou službu a je za lepší cenu. Kde ho sehnat najdete na naší mapě, když zadáte konkrétní zboží “perkarbonát”.

Pokud ho nakupujete na místě, které v mapě není anebo není poznačeno, že na daném místě perkarbonát k dispozici je, ozvěte se.

Pryč se skvrnami

Perkarbonát můžete přidávat do praní ke každému bílému prádlu (jak na to mrkněte sem). Pokud máte ale někde zažranější špínu, ideálně organického původu (skvrny od jídla, od krve, od stolice), pomůže horká lázeň. Lehce zašpiněné prádlo prý stačí dát do lázně na pár minut, já ale vždy naložím a nechám přes noc si porochnit, pro jistotu.

Pořádná lázeň v perkarbonátu

Teplota vody má být větší nebo rovno 60 (pro prádlo, které nesnese vyšší teploty, můžete k aktivaci perkarbonátu zkusit přidat TAED, ale nezkoušela jsem). Pokud skvrny nezmizí úplně, můžete lázeň použít opakovaně, je ale vhodné kombinovat prací lázeň se sušením na sluníčku, které některé organické skvrny také umí vytáhnout.

Skvrny od meruněk považuji za nejhorší. Nezmizely úplně, ale věřím, že za pár vyprání už k vidění nebudou

Když se voda vypaří

Pokud jste skvělými kuchaři (či kuchařkami) jako já, určitě znáte úskalí černého hrnce. S vařením příkrmů, tedy kousků potravin na páře, je u nás doma více než kdy jindy vyšší pravděpodobnost spáleného hrnce, a tak velice pravidelně dostane náš hrnec speciální péči. Do hrnce nasypu trochu perkarbonátu, přivedu k varu, chvíli povařím a nechám odstát. Po pár minutách až hodinách (klidně si zajděte i na výlet a nechte hrnec pořádně naložit) stačí houbičkou setřít a je hotovo. Pro vyšší lesk můžete přidat finální lázeň vody s kyselinou citrónovou.

Nenechte se zmást, že hrnec není jako nový. Dostal pokouřit už několikrát, včetně masáže tyčovým mixérem.

Domácí prášek do myčky

Recepty na prášky do myčky jsou různé a každému vyhovuje něco jiného. Když měly “eko” tablety z DM výpadek v dodávce, zkoušela jsem domácí prášek právě z perkarbonátu sodného a kyseliny citrónové. Na 2 lžičky perkarbonátu připadla jedna lžička kyseliny. Cena je skvělá, bezobalovost taky, ale přiznám se, že použití nebylo tak pohodlné. Namíchání dopředu nedoporučuji, protože to spolu reaguje (a při vyšší vlhkosti v bytě obzvlášť) a pak se to špatně nabírá, takže musíte mít u myčky nachystané 2 krabičky nebo skleničky.

Vzhledem k tomu, že zmíněné tablety z DM obsahují fosfonáty, dám domácímu prášku možná ještě šanci.

Dezinfekce

Perkarbonát se používá také jako dezinfekce. Díky peroxidu vodíku odstraňuje nečistoty i bakterie, pro zvýšení účinku je vhodné přidat do lázně navíc ocet. Postižené místo zalijte roztokem horké vody s perkarbonátem, nalijte jej ale ihned po rozmíchání.

Dezinfekci toalety provedete smícháním 1-2 lžíce na litr vroucí vody, nalitím do mísy a po 15 minutách vyčistěte a spláchněte (v případě silnějšího znečištění nechte působit přes noc). Podobně můžete zalít i odpadyKávu a čaj z nádobí odstraníte podobně jako provedete dezinfekci krájecích prkének – 40 g perkarbonátu rozpusťte v 1 l horké vody, ponořte nádobí a nechte chvíli působit. Poté opláchněte čistou vodou a osušte.

Tak aby bílá bílá byla, že jo!

Leave a Reply