fbpx Skip to main content

Redukujeme domácnost – 2. díl: kuchyň

V kuchyni máme často více věcí, než jsme schopni upotřebit. Skleničky od tetičky, servírovací sety po babičce, hromadu kuchyňského náčiní, které využíváme párkrát v roce, či spotřebiče, které skoro nikdy nezapneme. Aby byla vaše kuchyň prostorná a vhodná k vaření, je vhodné probrat věci a zbavit se těch, které nevyužíváte.

Spotřebiče

Najdete-li ve své zásobě kuchyňský spotřebič, který využíváte málo či vůbec, zkontrolujte nejprve jeho funkčnost. Pokud funguje, máte následující možnosti:

  • Nabídněte jej kamarádům či rodině
  • Zajděte s nimi a prodejte je do bazaru
  • Prodejte je na nějakém z inzertních serverů
  • Darujte je na potřebná místa
  • Nabídněte je za odvoz

Jednoduchým prostředkem pro nabídnutí přebytečných věcí je Facebook. Kromě sdílení svým přátelům můžete využít i skupin, které můžou být tématicky zaměřené anebo lokální, sdružující lidi z jedné lokality. My jsme takhle udali během jednoho dne starou myčku.

Pokud nebudete úspěšní, můžete spotřebič nabídnout do nejbližšího kamenného bazaru nebo jej vystavit na internet – služeb, přes které lze spotřebiče prodat, je mnoho, např. Bazoš, Aukro, SBazar, Hyperinzerce či mnoho dalších.

Jestliže se necítíte na prodej spotřebiče, můžete je darovat do dobročinných obchodů (elektroniku můžete například donést do obchodů domova Sue Ryder, nadace Veronica, hospice Jordán, obchodu Dobroděj nebo Naděje, popsala jsem je tady).

Další možností, kam lze nabídnout spotřebiče, aniž byste museli vybírat to správné potřebné místo, je projekt Jsem zpět. Darované spotřebiče projdou kontrolou servisního technika a jsou předány na místo, kde jsou nejvíc zapotřebí – v Klokáncích Fondu ohrožených dětí, azylových domech či jiných vybraných organizacích.

Mapa odběrných míst Jsem zpět

Pokud spotřebiče nejsou funkční, odvezte je do sběrného dvora. Mapu všech sběrných dvorů najdete tady.

Mapa sběrných dvorů

Kuchyňské nádobí a náčiní

Pokud si prohlídnete obsah šuplíků v kuchyni, určitě najdete nejednu věc, kterou nepoužíváte anebo ji používáte velice zřídka. Zkuste zvážit, zda by neudělala lepší službu někde jinde.

Já jsem například ze svého šuplíku vyřadila nadbytečné množství obraceček, nadbytečnou naběračku, nevyužívané nože a další náčiní, na které si ani nemohu vzpomenout, protože pro mě bylo naprosto nepotřebné. Pouze se k nám nějakou cestou dostalo a zabíralo místo v šuplíku, ubíralo nám čas při hledání toho správného náčiní a zbytečně bylo nevyužívané.

Náš šuplík s kuchyňskými potřebami

A co s nepotřebným kuchyňským nádobím a náčiním?

  • Starožitné věci nabídněte do starožitnictví
  • Nabídněte náčiní kamarádům, kteří se stěhují do nového bydlení, nebo studentům
  • Nepotřebné nádobí můžete uložit k popelnici (takhle jsme kdysi udali půlku staré kuchyně)
  • Staré nádobí vezměte do dobročinných obchodů
  • Prodejte je na nějakém z inzertních serverů
  • Nabídněte je za odvoz

Z dobročinných obchodů můžete nádobí a kuchyňské náčiní donést do obchodu Domova Sue Ryder, Cesta domů nebo obchodu MOMENT ČR. Keramiku, sklo a porcelán můžete darovat v obchodech nadace Veronica, hospice Jordán, Dobroděj či Naděje.

V Brně funguje projekt RE-USE, který opětovně používá staré funkční věci. Můžete tam donést všechno keramické, porcelánové i skleněné nádobí, hrnce, plechy na pečení, talíře, hrníčky nebo jiné zařízení a vybavení domácnosti. K darování je třeba zajet na vybraná sběrná místa. Staré věci, vyrobené před rokem 1989, můžete zase darovat do projektu Retro-Use v Husově ulici, krytu 10-Z, naproti Hotelu International denně kromě pondělí mezi 11:30 a 18:15.

Potraviny</h3

Pokud uklízíte kuchyň, nezapomeňte také zkontrolovat vaše trvanlivé potraviny. Často se mi stávalo, že jsem vzadu spíže nechala ležet nějakou konzervu, na kterou jsem přišla o několik let později. Nebo jsem si nechávala marmeládu natolik na lepší časy, až už z ní byla marmeláda na čas poslední.

Prošlé potraviny pokud možno zkompostujte a pokud jsou ve skleničkách, důsledně je vymyjte a zkuste je upotřebit na další použití. Zbylé obaly vytřiďte a nezapomeňte, že se třídí i hliník a železo (do sběrného dvora jako kovy).

Vytáhněte všechny potraviny z poliček, ukliďte si poličky a vymyslete si inteligentní systém, který vám bude vyhovovat při práci. Minimalizujte svůj čas v kuchyni tím, že nebudete muset hledat zapadlou a napůl rozsypanou mouku hluboko ve skříni.

Naše neorganizovaná skříň plná nejrůznějších sáčků před třemi měsíci a organizovanější skříň teď

Nezapomínejte neplýtvat zdroji

Při vaření zkuste přemýšlet dopředu, kolik toho sníte, a nedělejte si zbytečně velké porce, které by mohly skončit v koši. Při vaření zkuste šetřit energie a vodu: Pokud vaříte luštěniny, je vhodné si je noc před vařením namočit, a zkrátit tak dobu vaření na polovinu – ušetříte tím podstatné množství energií i vody. Také mýt nádobí lze bez nutnosti mít vodu neustále puštěnou.

Budu ráda, když se podělíte s tím, jak vaše redukovaná kuchyň vypadá. A pokud se vám nastřádalo doma příliš mnoho lahví alkoholu, není lepšího času na párty než po redukci kuchyně 🙂

3 thoughts to “Redukujeme domácnost – 2. díl: kuchyň”

  1. Uplne minimalizovanu kuchynu zatial nemam, lebo ju prerabame, ale kazdopadne, vsetky zbytky co sa mozu kompostovat idu dazdovkam , pripadne psom, velmi sa snazim setrit vodou, zbieram si vodu z rychlovarnej kanvice ked mi ostane navyse a rovnako aj ked umyvam ovocie, zeleninu, vodu zbieram a neskor s nou polievam kvetiny v byte a bylinky na balkone 🙂

  2. Nepotřebné kuchyňské náčíní a nádobí, elektroniku … lze s úspěchem nabídnout i maminkám z azylových domů, které se chystají do vlastního a musely odejít z domova třeba jen s narychlo sbalenou igelitkou pro děcko. Nebo třeba klientům Domů na půli cestě – mladým lidem, kteří opouští dětské domovy a nemají v zádech rodiče, kteří by jim v počátcích pomohli. Kontakty najdete třeba tady: https://www.azylovedomy.cz/?stranka=databaze Hodně štěstí!

Leave a Reply