fbpx Skip to main content

Jak zuby čistit a životní prostředí neznečistit? Část čtvrtá: další pomocníci

Čistíte si zuby důsledně? Průměrný člověk za život vyhodí zhruba 300 kartáčků. Kartáčky kvůli směsnému materiálu štětinek a plastové hlavice skončí nejčastěji ve směsném odpadu, který se buď pálí anebo skládkuje. A 300 kartáčků (a jejich balení) už nějaké to kilo odpadu vytvoří. Pokud vám přijde 300 kartáčků málo, vynásobte si tento počet počtem členů vaší domácnosti, počtem obyvatel ve vašem městě anebo celou lidskou populací. Ať je číslo jakkoliv velké, jedná se o zbytečný odpad, kterému se snažíme zabránit.

Už víte, jaký si vybrat přírodní kartáček anebo kartáček z (bio)plastu, podívali jsme se i na to, jakou pastu dát na kartáček. Zubaři se však shodují, že ke správnému čištění zubů je třeba ještě dalších pomůcek. A jak šetřit odpad u nich?

Mezizubní čištění

Prostor mezi zuby klasickým kartáčkem dobře nevyčistíte. Odpadu v zubařství vzniká mnoho a proto považuji za nejlepší redukci odpadu v tomto směru správnou péči o zuby. K prevenci vzniku kazů tak slouží mezizubní kartáčky dentální nitě. V rámci minimalizace odpadu je lepší volbou zubní nit, která lze po použití hodit na kompost.

Mezizubní kartáčky

Mezizubních kartáčků je na trhu celá řada, většina z nich jsou ale složena z plastu, který končí ve směsném odpadu právě kvůli kartáčku na konci. Řešením by mohlo být odlomení plastové části a vytřídění do žlutého kontejneru (např. u populárního mezizubního kartáčku TePe) – nutno ale podotknout, že ne vždy se takto vytříděný plast dostane k recyklaci, tedy nemusí z něj vzniknout už nic dalšího a může skončit na skládce či v lepším případě na spalovně. Považuji tedy za lepší řešení minimalizovat plastovou část.

Tento nárok splňuje mezizubní kartáček Curaprox s kovovým držákem, jeho náhradní díly ale sedí i na plastovou násadku vhodnou na cesty. Náhradní díly jsou baleny po 12 ks v plastovém obalu. Výhodou tohoto držáčku je, že si ho můžete umístit do stojánku s kartáčky a nikam vám nezapadne.

Jak mezizubní kartáček správně používat, se můžete podívat tady. Ideální je nechat si poradit přímo na svých zubech u profesionála na dentální hygieně.

Dentální nit

Pokud používáte zubní nit, není třeba kupovat plastovou krabičku s umělými vlákny. Bea Johnson ve své knížce doporučuje použít kousek hedvábného hadříku, ze kterého vytahuje nitky na čištění a po použití hodí na kompost. Pokud byste dali přednost raději předpřipravené niti, je z čeho vybírat:

Yoni Bambusová zubní nit

Cena: 139 Kč

Země původu: česká firma, vyrobeno v Číně

Bambusová nit s příchutí máty ve stylovém skleněném pouzdře s kovovým víčkem a malým břitem na odříznutí. Nepraská mezi zuby, nevydává nepříjemné zvuky. Je 100% přírodní a veganská – bez včelího vosku, bez hedvábí. Jedna nit má 30 metrů. 3 kusy náplní (90 metrů) vám vystačí minimálně na rok.

Georganics hedvábná zubní nit

Cena: 149 Kč

Země původu: britská značka

Niť je 30 m dlouhá a vyrobená z hedvábí Ahimsa (z divokého a udržitelného pěstování), candelila vosku a kardamonového oleje. Jsou držiteli certifikátu PETA vhodné pro vegetariány. V balení myslí i na ekologii a tak niť najdete v kompostovatelné krabičce s potiskem s přírodním inkoustem.

Maistic

Cena: 109 Kč

Země původu: dánská značka

Zubní nit potažená včelím voskem pro lepší manipulaci, vyrobená z certifikovaných kompostovatelných bioplastů PLA. Obsahuje 30 metrů dlouhou nit.

My white secret

Cena: 159 Kč

Země původu: Velká Británie

Nit je složená z bambusového uhlí, kandelilového (rostlinného) vosku a mátového esenciálního oleje, je tedy veganská. Je balena ve skleněné dóze, po spotřebování niti je možno zakoupit pouze náhradní nitě bez obalu za výhodnější cenu. Nit je dlouhá 30 m, při každodenním používání vydrží cca měsíc.

Jednosvazkové kartáčky

Najít jednosvazkový kartáček bez plastu byl kdysi oříšek. Dnes je možné používat větvičky salvadory perské. Česká firma Yoni začala prodávat násadu vyrobenou z kukuřičného bioplastu, na kterou se nasadí část větvičky. S násadou se lépe dostanete na stoličky. Cena za tři kartáčky do násady i s násadou je 294 Kč, což je levnější varianta než koupě klasického Curaproxu. Jedná se o obdobu německého kartáčku Swak, vyrobeného taktéž z bioplastu. Výhodou tohoto řešení je, že násada z bioplastu zůstává a měníte jen kartáček, který po použití bez problémů hodíte do kompostu. U klasických jednosvazkových kartáčků můžete rukojeť podobně jako u kartáčků vytřídit do žluté popelnice, ale je třeba odseknout část se štětinkami.

Větvičku samozřejmě můžete používat i bez násady. Větvičkám salvadory bylo vytýkáno, že kromě toho, že jsou dovážené (podobně jako bambus), že jsou baleny v plastu. Yoni nyní prodává i tzv. bezobalovou variantu, kde jsou větvičky sušené a balené v obálce nebo krabičce z recyklovaného materiálu. Větvičku je pak třeba před použitím namočit.

Oslovila jsem také slovenské výrobce bambusových kartáčků Curanatura a EcoHeart, a oba výrobu jednosvazkových kartáčků plánují.

Škrabka na jazyk

Nesouvisí to zas tak úzce s péčí o chrup, ale na důkladné zničení bakterií v ústech pomáhá škrabka na jazyk. Škrabku seženete ze 100% recyklovaného plastu od firmy Preserve nebo nerezovou, např. značky Ecce Vita.

Bělení zubů

Pro někoho důležité téma. Pokud chcete mít bělejší zuby, je v první řadě dobré myslet na prevenci a vhodně se stravovat. Bílým zubům neprospívá káva, vybrané čaje nebo červené víno.

Ekologickou bělící složku nejčastěji tvoří aktivní uhlí. To můžete přidat do své domácí zubní pasty nebo koupit hotovou zubní pastu s aktivním uhlím. Uhlí je také ve štětinkách některých kartáčků, např. Curanatura Carbon. Vybělit zuby vám může pomoct i ústní voda anebo přímo prášek na bělení zubů. Aktivní uhlí seženete i v lékárně jako prášek, který můžete smíchat s kokosovým olejem a vybělit si zuby po domácku, krabička je plastová.

Osvěžení dechu

Bojujete-li se zápachem z úst, můžete volit buď ústní vodu anebo tablety na osvěžení dechu balené do praktické skleněné dózy. Tablety se hodí na cesty, dokážu si představit jejich využití např. na vodě, kde člověk hygienu má prostor řešit méně 🙂 O ústní vodě jsem psala v minulém článku.

 

Teď už snad bude čisto nejen ve vašich ústech, ale i v naší přírodě. Máte ještě nějaké další tipy na ekologickou zubní hygienu?

One thought to “Jak zuby čistit a životní prostředí neznečistit? Část čtvrtá: další pomocníci”

Leave a Reply