fbpx Skip to main content

Jak zuby čistit a životní prostředí neznečistit? Část první: přírodní kartáčky

Čistíte si zuby důsledně? Průměrný člověk za život vyhodí zhruba 300 kartáčků. Kartáčky kvůli směsnému materiálu štětinek a plastové hlavice skončí nejčastěji ve směsném odpadu, který se buď pálí anebo skládkuje. A 300 kartáčků (a jejich balení) už nějaké to kilo odpadu vytvoří. Pokud vám přijde 300 kartáčků málo, vynásobte si tento počet počtem členů vaší domácnosti, počtem obyvatel ve vašem městě anebo celou lidskou populací. Ať je číslo jakkoliv velké, jedná se o zbytečný odpad, kterému se snažíme zabránit.

Jak tento problém řešit? Ideální je vyrábět kartáčky z takového materiálu, který lze buď druhotně využít anebo kompostovat. Recyklace je náročná, ale je minimálně fajn využívat zdroje, které už byly jednou vyrobeny a přetvářet je v něco dalšího. Z přírodních materiálů by byl nejlepší nějaký lokální, ale zatím výrobci teprve shánějí prostředky a tak máme k dispozici přírodní kartáčky jen z bambusu. Druhou přírodní variantou, jak čistit zuby, je pomocí tzv. větviček.

Bambusové kartáčky

Dnes je již na trhu celá řada přírodních alternativ. Většina přírodních kartáčků je vyrobena z bambusu, dřeviny, která rychle roste, a proto se hodí k produktům, které je třeba častěji obměňovat. Bambus je ale pěstován až v Číně, a tak je dobré sledovat, za jakých podmínek jsou kartáčky vyráběny a bambus pěstován (abychom si nadšeně nehráli na eko guru a nevykořisťovali na druhé straně planety chudé pracanty). Protože výrobců roste jak hub po dešti, stačila jsem zatím vyzkoušet pouze kartáček Curanatura a EcoHeart. Jejich recenze najdete níže.

Jednoznačnou výhodou bambusových kartáčků je, že po jejich dosloužení mohou přijít na kompost. Ve většině případů ale platí, že předtím je nutné štětinky oddělit a vyhodit do směsi. Za výhodu považuji i rychlý růst bambusu. Kartáčky lze koupit často bezobalově nebo v (recyklovaném) papírovém obalu. Naopak za nevýhodu považuji velkou vzdálenost, kterou musí kartáčky urazit k nám od pěstování k výrobě. Nutno ale podotknout, že klasické plastové kartáčky mají také vysokou uhlíkovou stopu, takže je bambusový kartáček (dokonce třeba vyráběný na Slovensku) stále lepší alternativou.

Curanatura Bamboo

Cena: od 95 Kč

Země původu: Slovensko (vyrobeno v Číně)

Curanatura je zřejmě prvním výrobcem bambusových kartáčků u nás, tedy alespoň já jsem si jich všimla na začátku jako jediných. Kartáčky se prodávají v papírové krabičce z recyklovaného papíru anebo je seženete bezobalově v bezobalových obchodech. Na výběr máte z několika variant:

  • Health – měkký, štětinky z nylonových vláken (dle výrobce rozložitelných v přírodě)
  • Carbon – měkký, štětinky z uhlíkového vlákna
  • Bamboo – extra měkký, štětinky z bambusu
  • Junior – extra měkký, pro děti, štětinky z bambusu

Výrobce deklaruje, že Curanatura Bamboo je celobambusový, včetně štětinek. Firma Tierra Verde naproti tomu uvádí, že není možné mít štětinky z bambusu, stačí si ověřit test štětinek zapálením. Pravdou je, že test s hořením dopadl zvláštně, takže jsem psala přímo výrobci a dostala odpovědi:

“Bambusové štetinky obsahujú 90% bambusoveho prašku,ktorý je následne vyťahovaný nylonom. Takže, ano, štetinky su z bambusu a obsahujú aj nylon.”

“V pôde a komposte sú baktérie, ktoré vedia nylon 4 rozložiť (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2769161/) na relatívne neškodné látky (najmä kyselina 4-aminobutánová, ktorá sa nachádza voľne v tele, najmä v nervovej sústave). To znamená, že v ideálnom komposte sa štetinky vedia rozložiť za niekoľko týždňov (rátam jednu štetinku 0,15mm), v opačnom prípade to môže samozrejme trvať oveľa dlhšie (výsledok a čas rozkladu je v každom prípade priaznivejší, ako pri nylone 6, alebo nylone 6-6 (DuPont)). Samozrejme koncentráciu mikroorganizmov vo Vašom kompostéri si netrúfam odhadnúť a preto neviem, ako dlho by mohlo trvať štetinky rozložiť.. Za mňa by to za pokus stálo a rád by som sa dozvedel výsledok z kompostéra, ale stále je možné, že to nemusí dopadnúť úplne jednoznačne (štetinky sú dosť natesno pri sebe a mohli by pôsobiť ako kompaktný snopec o hrúbke cca 1,5mm, čo by mohlo trvať mesiace rozložiť.. zrejme by pomohlo aj vytrhanie štetiniek a “rozprášenie” do komopstéra, aby mohla byť rozkladaná každá zvlášť).. Napríklad som zvedavý aj ako si kompostér poradí s rúčkou (tepelne spracovaný bambus) v tejto hrúbke.. Normálne by som kefku do kompostu odporučil, pretože skôr, či neskôr sa rozložia, ale keď ho chcete v normálnom čase takto využiť, nechávam to na Vás. Každopádne sa rád dozviem výsledok.”

Takže kartáček v kompostu už nějakou dobu mám a zatím jsem na něj nenarazila, ale přihnojovat teprve budu, takže jsem sama taky zvědavá, co se s ním stalo.

Moje zkušenost s tímto kartáčkem:

Když jsem volila náhradní kartáček za plastový, byl Curanatura Bamboo moji první a jasnou volbou (ono taky tolik na výběr zatím nebylo). Bambusový kartáček s bambusovými štětinkami – po použití do kompostu a je to, jasná věc. Někomu připadá příliš měkký (taky je “ultra soft”), někomu naopak příliš tvrdý (obzvlášť hned po zakoupení). Mi přišlo, že používáním štětinky dost změkly, takže se ultra softovým vlastně brzo stává. Co mi ale dost vadilo, je, že při klasickém používání, resp. odkládání do stojánku, začíná odspodu hnít rukojeť kartáčku. Kartáček jsem tedy musela odkládat tak, aby celý proschnul, tedy položit ho vodorovně na umyvadlo, aby byl ve vzduchu. Dokonce jsem si koupila na naše kartáčky i bambusový stojánek, ať to nějak vypadá, ale ten taky kvůli vlhkosti zespodu hnije. Dětský kartáček nám ale vyhovuje a protože v dětském sektoru zatím není moc jiných alternativ, používáme jej.

EcoHeart

Cena: od 139 Kč

Země původu: Slovensko (vyrobeno v Číně)

Kartáček se prodává ve skleněných zkumavkách z borisilikátového skla, které je možné dále použít na uschování kartáčku na cestách anebo jej využít na koření nebo jakkoliv jinak. Kartáčky jsou pouze ve variantě extra soft a jejich štětinky z nylonového vlákna Nylon6 – jejich rozložitelnost výrobce neuvádí, je nutné je tedy házet do směsného odpadu.

Má zkušenost s tímto kartáčkem:

Tento kartáček jsem dostala k vyzkoušení od internetového obchodu nuspring.cz, za což tímto cestou také děkuji. Přiznám se bez durdění, že se mi zalíbila právě zkumavka, která dělá kartáček zajímavým a jedinečným. Na cestách jsem ji jak jinak než rozbila (to bych nebyla já), takže si ho můžu koupit znova, hm. Ale zpátky ke kartáčku. Pro mě osobně je velmi sympatické, že koupí kartáčku přispíváte na realizaci “kefkárny” (kartáčkovny) na Slovensku, kde se budou vyrábět kartáčky konečně z lokálních surovin, konkrétně z dubu a ořechu. Kartáček se moc dobře drží, silnější rukojeť mi tvarově připomíná oblíbený Curaprox. Štětinky jsou i přes deklaraci extra měkkosti tvrdší než u Curanatury a i tvarem štětinek mi kartáček dost vyhovuje.

Mama natura

Cena: od 69 Kč

Země původu: Česká republika (vyrobeno v Číně)

Bambusový zubní kartáček od firmy Tierra Verde se štětinkami, které jsou ze směsi rostlinného bioplastu z ricinového oleje, zdravotnického nylonu a aktivního uhlí. Je dostupný ve variantě soft, medium a (soft) dětský. Tento kartáček je dostupný např. v síti prodejen DM v papírové krabičce nebo bezobalově na vybraných e-shopech a vzhledem k ceně představuje dobře dostupnou variantu.

Mobake motivační kartáček

Cena: od 109 Kč

Země původu: Slovensko (vyrobeno v Číně)

Kartáčky Mobake jsou v dostání ve variantách extra soft, medium a (extra soft) dětský. Můžete je zakoupit s motivačními citáty i bez nich. Jejich další specialitou je, že obsahují nejvyšší počet štětinek mezi bambusovými kartáčky. Tyto štětinky jsou vyrobeny z vysoce kvalitního DuPont vlákna, na kompost tedy nepatří. Koupíte je v krabičce z recyklovaného papíru.

My white secret

Cena: 139 Kč

Země původu: Velká Británie

Štětinky kartáčku jsou zpracovány z nylonu, který neobsahuje BPA (Bisfenol-A) a který je v přírodě také plně rozložitelný. Na štětinkách jsou použity ekologicky šetrné barvy.

Hydrophil

Cena: od 99 Kč

Země původu: Německo (vyrobeno zodpovědně v Číně)

Jak název zlehka vypovídá, kartáčky jsou vyrobeny tak, aby byla jejich výroba 100% šetrná k vodě (včetně jejich recyklace). Štětinky má z nylonu z ricinového oleje, jejich hlava tedy opět patří do směsného odpadu. Jsou zabalené v krabičce z recyklovaného papíru ve variantách soft, medium a (soft) pro děti.

Zero Waste

Cena: od 109 Kč

Země původu: Polsko

Druhé z prvních kartáčků dostupných v naší republice, jsou kartáčky s příhodným názvem, Zero Waste. Jsou v dostání ve variantách soft, medium a (soft) dětský. Štětinky má z rozložitelného Nylonu 4 a prodává se v krabičce z recyklovaného papíru. Vyznačuje se kulatou rukojetí.

Ecobamboo

Cena: od 109 Kč

Země původu: Polsko (vyrobeno v Indii)

Kartáčky od stejného výrobce jako značky Zero Waste má štětinky z biodegrabilního Nylonu 4. Jejich specifikem jsou štětinky ve tvaru vlnky. Kartáčky jsou zabaleny v krabičce z recyklovaného papíru a můžete je zakoupit ve variantách hard, medium, soft, super soft i (soft) dětský.

Nordics

Cena: od 125 Kč

Země původu: Bulharsko

Speciálně vytvarovaný kartáček má štětinky z nylonu a je zabalen v klasické papírové krabičce. Tvrdost je na pomezí soft a medium. Kartáčky jsou k dispozici i dětské anebo se štětinkami z aktivního uhlí, které mají na zuby bělící účinek.

Větvičky

Velkým hitem, tvářící se značně zero waste, jsou čistící větvičky. Antibakteriální účinky pro náš chrup má rostlina s názvem salvadora perská, která ale roste pouze v Africe a v Asii. Z větvičky se před čištěním odřízne kůra, odhalená vlákna rozkoušete a na závěr čištění s nimi projedete celou ústní dutinu. Výrobci uvádějí, že žvýkání větviček působí jako prevence proti zubnímu kazu, na záněty a krvácení dásní, má bělící účinky, odstraňuje bakterie a neutralizuje nepříjemný dech.

Klacíky se tváří hodně eko, po použití je možné je zkompostovat. Za předpokladu, že k čištění zubů stačí, není potřeba pasty a šetří vodu při čištění. Odborníci se ale neshodnou na tom, zda je tento způsob čištění dostačující. Větvičky jsou ale vždy zatavené v plastové fólii, aby vydržely čerstvé převoz. Podobně jako bambus k nám cestují z daleka.

U nás je distribuuje firma SiwakYoni a jsou k dostání od 56 Kč.

Výsledek obrázku pro přírodní kartáček

Líbí-li se vám větvička, ale chcete být více lokální, můžete zkusit větvičku z naší lísky. Prý se používaly kdysi úplně stejně jako populární salvadora, píše Kuchařka ze Svatojánu.

 

Znáte ještě jiný, přírodní (a kompostovatelný) způsob péče o chrup?

7 thoughts to “Jak zuby čistit a životní prostředí neznečistit? Část první: přírodní kartáčky”

  1. Bambusový kartáček jsem vyzkoušel, ale bohužel jsem v puse nesnesl to dřevo. Je to celkem nepříjemné, člověk si na to možná časem zvykne, ale já ani po měsíci ne, takže eko kartáčky jdou zatím mimo mě :-/

    1. V dalším článku budu psát o kartáčcích, které nejsou z přírodních materiálů, ale pořád jsou víc eko než klasické – a taky co dělat, když vám nejvíc vyhovujou třeba ty oblíbené Curaproxy. Stay tuned 🙂

    1. Myslím, že pokud jste spokojený s jedním druhem, nemá smysl zkoušet něco dalšího. Já ale třeba asi zkusím Mama Natura kvůli ceně 🙂

  2. Ahoj, a nenašli jste přírodní kartáček podobný Curaprox single? Ten já využívám ze všeho nejvíc….

    1. Dobrý den, momentálně bohužel ne 🙁 Budu to brzo taky řešit, byl mi doporučen. Oslovila jsem slovenské firmy, tak třeba se někdo chytí 🙂

  3. Koupila jsem si teď bambusový a vyhovuje, už žádné plastové! A teď ještě převést na bambus zbytek rodiny a bude to v pohodě.

Leave a Reply