fbpx Skip to main content

Jak zuby čistit a životní prostředí neznečistit? Část druhá: (bio)plastové kartáčky

Čistíte si zuby důsledně? Průměrný člověk za život vyhodí zhruba 300 kartáčků. Kartáčky kvůli směsnému materiálu štětinek a plastové hlavice skončí nejčastěji ve směsném odpadu, který se buď pálí anebo skládkuje. A 300 kartáčků (a jejich balení) už nějaké to kilo odpadu vytvoří. Pokud vám přijde 300 kartáčků málo, vynásobte si tento počet počtem členů vaší domácnosti, počtem obyvatel ve vašem městě anebo celou lidskou populací. Ať je číslo jakkoliv velké, jedná se o zbytečný odpad, kterému se snažíme zabránit.

V minulém článku jsme si představili kartáčky z přírodních materiálů, tedy kartáčky bambusovévětvičky salvadory perské, sloužící k čištění. Tentokrát se budeme věnovat kartáčkům, které čistě přírodní a tak snadno rozložitelné nejsou. Na výběr máme kartáčky z recyklovaných materiálů, kterým bychom měli zřejmě dát přednost (v duchu zero waste a bodu zrecyklovat) a kartáčky z tzv. bioplastu, plastu vytvořeném na rostlinné bázi.

Kartáčky z bioplastu

BioBrush

Cena: od 69 Kč

Země původu: Německo

Kartáček je vyroben z bioplastu, na jehož výrobu byly použity odřezky dřeva (s certifikací FSC), které by jinak byly spáleny. Štětinky jsou jako u většiny kartáčků z nylonu, vyrobeného z ricinového oleje. Kartáček se rozkládá, přestože je rozložitelný, i v průmyslovém kompostu poměrně dlouho, je proto nutné jej vyhodit do směsného odpadu. V běžném kompostu je jeho doba rozkladu bez štětinek údajně 5 let. Obal kartáčku je vyrobený z celulózové fólie a plně kompostovatelný, v květináči se rozloží za 42 dní. Kartáčky jsou k dostání ve variantě medium.

TIO

Cena: od 159 Kč, 2 hlavice od 199 Kč

Země původu: Německo

Kartáčky Tio jsou vyrobeny téměř výhradně z rostlin, z obnovitelných zdrojů a to včetně svých štětinek – rukojeť je z cukrové třtiny (bio polyethylene), hlava z více než 70 % z dřevěných vláken s FSC certifikací, štětinky jsou vyrobeny z ricinového oleje (bio polyamid nylon) a cestovní víčko na hlavu kartáčku je z cukrové třtiny (bio polyethylene). Co je na kartáčku originální a mi osobně velice sympatické, je, že se vyměňují pouze hlavice, rukojeť zůstává na dlouhodobé použití. Tím se významně redukuje odpad (výrobce udává až o 70 %). Přesto, že jsou kartáčky vyrobeny z rostlinných zdrojů, patří do směsného odpadu, nikoliv do kompostu, jejich doba rozložení je však mnohem kratší než u klasických plastů. Kartáčky Tio jsou k dostání ve variantě ultra softmedium, která má údajně nejvyšší počet štětinek v této třídě tvrdosti – 1 932. Balen je co nejúsporněji, šetří až 60 % obalu oproti klasickým kartáčkům.

The Natural Family Co

Cena: od 135 Kč (v balení po 2 ks)

Země původu: Austrálie

Rozložitelný zubní kartáček je vyroben ze 100% NON-GMO kukuřičného škrobu a štětinky má z nylonu. Tento kartáček je kompostovatelný, uvádí se, že domácí kompost zvládne tělo kartáčku bez štětinek rozložit zhruba za rok, komerční průmyslový kompost za 90 dní. Pokud vaše město nabízí recyklovatelný program pro nylon, můžete vytřídit i hlavu kartáčku. Kartáček je lehce zahnutí a prodává se i v provedení se stojánkem, který je vyroben z pryskyřice. Je dostupný ve variantě soft.

Jack n’ Jill

Cena: od 125 Kč

Země původu: Austrálie (vyrobeno v Číně)

Pro naše nejmenší je dostupná varianta kartáčku vyrobeného z geneticky nemodifikovaného kukuřičného škrobu se štětinkami z recyklovatelného nylonu. Kukuřičný plast se v prostředí komerčního kompostéru údajně rozloží během 90 dní. Je dostupný ve variantě extra soft.

Kartáčky z recyklovaného materiálu

Recyklace je alfa a omega ekologické zodpovědnosti v našem státě, mnoho lidí má dojem, že recyklace stačí. Bohužel recyklace nestačí, protože se jedná v prvé řadě pouze o třídění. I když je skvělé, kolik plastů se navrátí k dalšímu použití, samotná recyklace probíhá u méně než v 50 % navrácených plastů (to číslo je dokonce pouhých 32 %, 18 % je pak využito k výrobě energie), zbytek najdeme na skládce (ať už přímo nebo ve formě spáleného odpadu ze spalovny). Problémem zůstává, co tedy s objemem vytříděných plastů dělat. Řešením je tento odpad využívat a vyrábět z něho věci k dalšímu užití, ideálně k užití dlouhodobému, nikoliv jednorázovému.

Jordan Green Clean

Cena: od 95 Kč

Země původu: Norsko

Rukojeť je vyrobena pouze z recyklovaného plastu (např. z obalů od jogurtů), štětinky jsou z nylonu 1010, tedy rostlinného původu (na bázi ricinového oleje). Obal z papírové buničiny je ze 100 % vyroben z recyklovaného papíru. Dostupný je ve variantách soft a medium a je k zakoupení v klasických sítích drogerií.

Preserve

Cena: od 125 Kč

Země původu: USA

Kartáček je vyroben z recyklovaných kelímků od jogurtů, štětinky má však z (nového) nylonu. Kartáček je bez štětinek dále znovu recyklovatelný, jeho životní koloběh se tak může opakovat stále dokola. Oproti jiným kartáčkům má zahnutou rukojeť a jeho plastový obal je navržen tak, aby byl využitelný jako pouzdro na cesty. Kartáčky jsou k dostání ve variantách ultra soft, softmedium nebo v dětské variantě soft. Část ze zisku z prodeje kartáčků podporuje organizaci National Wildlife Federation.

Klasika je klasika, aneb kartáček do směsi nepatří!

Mezi nejoblíbenější kartáčky patří kartáčky značky Curaprox. Nahradit tento oblíbený tvar je pro mnoho lidí obtížné, zubaři jej doporučují a lidem se s nimi dobře čistí. Jak se zachovat co nejvíce ekologicky, když nechcete současný kartáček měnit?

Na Slovensku existuje program Kolokefka, v rámci kterého přinesete plastový kartáček jakékoliv značky do CURAPROX Smile Shopu. Kartáčkům odseknete hlavičku a dostanete 5 centů na nákup nového zubního kartáčku v případě, že máte kartáček značky Curaprox, u kartáčků jiných značek dostanete slevu po přinesení více než 10 ks kartáčků. Seznam prodejen, které jsou do projektu zapojeny, naleznete tady. Z kartáčků pak vznikají koše na třídění odpadu, které jsou věnovány slovenským školám.

Pokud na Slovensko nejezdíte, ani nemáte kamarády, kteří by třídící proces mohli udělat za vás, nezoufejte. Stále máte možnost hodit kartáček bez štětinek do žluté popelnice, stačí ulomit hlavičku.

Ještě nekončíme! V příštím díle se podíváme na možnosti dalších pomůcek pro perfektní čištění vašich chrupů – jednosvazkové kartáčky, mezizubní kartáčky a mnohonásobně diskutované zubní pasty.

3 thoughts to “Jak zuby čistit a životní prostředí neznečistit? Část druhá: (bio)plastové kartáčky”

  1. Jsem překvapená že se nemá celý curaprox dávat do plastů. Proč se tam nemají dávat štětinky kartáčků? díky moc za odpověď

Leave a Reply