fbpx Skip to main content

Sezónně a lokálně – BŘEZEN

Zima pomalu končí a jaro klepe na dveře, zásoby zeleniny se tenčí a do nové úrody daleko. Proto jsem se vydala na cestu za lokálními luštěninami a obilovinami, a hledala, co se s nimi dá vykouzlit.

Obiloviny

Z obilovin kromě klasické pšenice, špaldy, žita, ječmenu a ovsi také kukuřicipohankujáhly (proso). Obiloviny, ať už v surové nebo zpracované podobě ve formě mouk či vloček jsou u nás dostání v lokální bezobalové variantě poměrně snadno.

Kaše

O kaších už jsem mluvila v lednu, rádi je snídáme. Jsou výživné a dobře zasytí. Kaše můžete připravovat jak tepelnou úpravou, tedy uvařením obilovin, tak v raw verzi jejich dlouhodobým namočením. V zimě není moc na výběr z čerstvého ovoce, a proto nejčastěji volíme kombinaci jablek (pokud ještě máte) se skořicí. Do kaší jsou ale výborné ořechy, semínka nebo ovoce sušené.

Studené kaše:

Teplé kaše:

Kváskový chléb

Co jiného z obilí než chleba? Základem naší domácí stravy je doma pečený kváskový chléb. Proč je kváskový chléb lepší než klasická Šumava ze supermarketu? Protože je lepší, zdravější, pokaždé jiný podle toho, jak si ho uděláte a je to tak trochu domácí alchymie, díky které se na chvíli v té dnešní uspěchané době zastavíte. A rozhodně pomůžete vašemu trávení.

Receptů na internetu najdete mnoho, ale dobře zpracovaný článek, jak s domácím kváskovým chlebem začít, má Maškrtnica. Já si většinou dělám recepty po svém, přidávám do chlebů, co je zrovna po ruce, a tak se někdy vyvede, jindy zase ne. Ale sníst se dá vždycky 🙂

Mé domácí pokusy

Placky

V dobách dřívějších byly placky častou stravou, dnes už máme v jídelníčku nejčastěji jen ty bramborové. Přitom jsou třeba takové žitné placky vynikajícím zpestřením klasického pečiva ať už k salátu, polévce nebo pomazánce. V podobě palačinek připravuji placky z nejrůznějších mouk (špaldová, kukuřičná, pohanková) na sladko s marmeládou na snídani. Placky můžete připravovat i z luštěninových mouk, třeba z hrachové.

Žitné skoro tortilly

Přílohy

Kukuřici (v podobě kukuřičné polenty), pohanku a jáhly můžete využívat jako přílohu místo rýže nebo kuskusu. Z obilí se dělají kroupy nebo bulgur, které lze použít podobně. Zkuste si na pánvičce pohrát s masem (a) nebo zeleninou a přidat k tomu jednu z tradičních českých příloh.

Sušenky a krekry

V zimních obdobích přijdou k chuti také pochutiny k teplým nápojům. Receptů na nejrůznější sušenky či krekry je nepočítaně, zapojte děti nebo kamarády do společného pečení a na místo kupovaného balíčku si udělejte vlastní. Z kvalitních surovin nakoupených bez obalů 🙂

Sušenky si my mlsouni pečeme (ne)pravidelně.

Luštěniny

V našich zeměpisných podmínkách seženeme z luštěnin čočku, fazolehrách. Fazole bílé a červené jsou z České republiky snadno k sehnání, fazolí je ale celá řada.  Mungo ani adzuki mezi našince nepatří. Sehnat českou čočku bez obalu se mi zdá jako umění, často je k prodeji čočka červená a černá (beluga), které jsou ale dovážené. K dostání prý bývá ale čočka ze Slovenska. Český hrách seženete v bezobalových obchodech převážně žlutý.

Před kuchyňskou úpravou je nutné luštěniny předem namočit. Pak se slijí a uvaří v čerstvé vodě se saturejkou, kmínem nebo majoránkou. Nadýmavost můžete snížit výměnou vody před uvařením a přidáním mořské řasy k vaření.

Červené fazole (ledvinka)

Bílé fazole

Žlutý hrách

 

Zelený hrách

Čočka

Pomazánky

Musíte-li jako já omezit mléčné výrobky, jste veganem anebo jednoduše chcete obohatit svůj krajíc chleba? Pak jsou tu skvělé luštěninové pomazánky! Kromě tradičního cizrnového hummusu můžete udělat pomazánky i z našich lokálních luštěnin.

Základem je vždy uvařená luštěnina, rozmixovaná s trochou (panenského) oleje. Výběr můžete zpestřit širokou škálou olejů, dnes je jich na trhu (ve skle) spousta. Luštěniny dochutíme oblíbenou zeleninou – výborně se k nim hodí kořenová zelenina, řepa, česnek nebo cibule, v letních měsících pak rajčata, papriky a na podzim třeba dýně). Pomazánku navíc můžete dokořenit umeoctem, hořcicí, kečupem… Jednoduše dresinkem dle vašich preferencí a chutí.

Nelokální, ale luštěninová, pomazánka z červené čočky na domácím kváskovém chlebu

Klíčení

Pokud vás všemožné vaření omrzí a navíc máte na zahrádce první lístečky špenátu, rukoly či jiného salátu, můžete si obiloviny a luštěniny naklíčit a přidat je nejen do salátů, ale třeba také na chleba nebo jako přílohu k obědu.

Ke klíčení není potřeba žádná speciální nádoba, stačí vám obyčejná zavařovací sklenice. V ní si nejprve namočíte vybranou luštěninu, obilovinu či třeba semínko (po dobu dle následujícího obrázku) a poté vodu slijete a vždy 2x denně propláchnete čistou vodou. Klíčení probíhá u různých semínek různě dlouho (také dle následujícího obrázku). Zavařovačku uchovávejte ve tmě.

Získáte tak další výživnou složku vašeho jídelníčku, která obzvláště v zimním počasí přijde vhod.

Zasadit semínka

Pokud jste si osvojili klíčení, můžete rovnou vysadit semínka. V březnu je vhodný výsev paprik, brokolice, ale také rajčatmelounů. Za příznivého počasí můžete vysít do pařeniště karotku, ředkvičkubazalku nebo předpěstovat raný salát. Pokud stejně jako já jste zahradníci zelenáči, koukněte do zahradníkova kalendáře.

Nebojte se učit něco nového. A pokud nemáte k dispozici vlastní nebo komunitní zahrádku, nevěšte hlavu. Pěstovat vlastní zeleninu můžete i na balkoně.

Leave a Reply