fbpx Skip to main content

Bez květin se obejdu

Říká se, že žena je jako květina, a každý správný muž by neměl zapomínat ženám květiny nosit. Dnes už ale květiny muži netrhají s láskou na louce, ale kupují na rychlo v květinářství… Víte, odkud tyto květiny pocházejí? Víte, že jejich pěstování je naprosto neekologické?

Pokud jste někdy v posledních letech navštívili květinářství, určitě jste si museli všimnout té obrovské plejády druhů, které květinářství nabízí, a to v každém ročním období. Některé květiny jsou natolik exotické, že o jejich zahraničním původu nelze pochybovat. Většina květin se totiž dováží ze zemí, jako je Keňa, Kolumbie, Ekvádor či Zimbabwe. Nejprve dorazí na obrovskou květinovou burzuHolandsku. Na té jsou květiny rozprodávány do všech ostatních zemí. Dovážení květin tisíce kilometrů nejen nákladní, ale hlavně leteckou dopravou, je vysoce neekologické.

Květinová burza v Holandsku

Naše půda už není dost dobrá?

Proč dovážíme květiny z druhého konce světa? Hned z několika důvodů. V našich přírodních podmínkách není možné pěstovat květiny po všechna roční období, v teplých klimatech Afriky není potřeba skleníků a teplo je dostupné po celý rok. Africká práce je také o mnoho levnější než ta evropská – na plantážích často pracují i děti a platové podmínky afrických pracovníků jsou většinou mizerné. Práce bývá velice namáhavá a kromě špatných platových podmínek a zdraví škodlivému prostředí se často zaměstnané ženy potýkají i se zneužíváním na pracovišti. Plantáže nevlastní zemědělci, ale nadnárodní společnosti. Chudé země mezi sebou soupeří o to, kdo prodá produkci západním zemím, nízká cena je tedy jedna ze základních podmínek pro export.

Představte si, že by namísto ohromných plantáží květin pěstovali farmáři lokální ovoce a zeleninu. Možná by pak na těchto místech Afriky nebyl takový hlad…

Víte, odkud je vaše růže?

Vysoká cena za dokonalost

Květiny pěstované pro květinářský průmysl se neobejde bez používání nejrůznějších chemikáliípesticidů a dalších, používaných v zemědělství. Ty jsou potřeba v každé fázi pěstitelského cyklu. Jsou obsaženy v půdě, která se připravuje pro setbu, a chemikáliemi se dezinfikuje. Do vzniklé mrtvé půdy se přidají umělá hnojiva. Při růstu se květiny preventivně postřikují agrochemikáliemi proti škůdcům a nejrůznějším chorobám. Tento postřik je aplikován denně i několikrát, některé postřiky jsou dokonce v Evropě či USA zakázány, protože způsobují rakovinu. A konečně při převozu jsou použity další chemikálie, aby květiny převoz vydržely čerstvé.

V květinovém průmyslu se používá nejvíce pesticidů z celého zemědělství. Vzhledem k tomu, že květiny nejsou určeny k jídlu, neplatí pro ně tak přísná kritéria jako pro potraviny. Díky květinovým farmám je kromě půdy a vody v okolí kontaminován také vzduch.

Udržitelněji s květináčem?

Pokud myslíte, že uděláte lépe, když namísto řezané květiny pořídíte květinu v květináči, nemyslíte bohužel správně. Ano, hrnkové květiny vydrží déle a neslouží jen k jednomu použití. Také se většinou pěstují v blízkém okolí alespoň v sezóně. Ovšem podmínky, za jakých se pěstují, jsou podobné jako u těch řezaných, a to výhrou rozhodně není.

Když zrovna na louce nekvete

Snažte se hledat květiny sezónní a lokálně pěstované, nejlépe květiny “organické”. Pokud své milé chcete udělat radost a zrovna není po ruce louka, kde květiny natrhat, podívejte se do květinářství, které jsou ekologické:

kytkyodpotoka.cz

Jestliže českou produkci podpořit nemůžete, ptejte se po certifikaci květin. Díky květinovým plantážím mají lidé v chudých zemích práci, řešením tedy není se jim nutně vyhýbat, ale dbejte na to, aby květiny splňovaly enviromentální a sociální podmínky.

Certifikáty, které u květin můžete nalézt, jsou tyto:

  • Milieu Programma Sierteelt (MPS)
  • Fair Flowers Fair Plants (FFP)
  • Kenya Flower Council (KFC)
  • Flower Label Programme
  • Florverde®
  • Fair Trade
Milieu Programma Sierteelt
fair flowers fair plants
Kenya Flower Council
Flower Label Programme
Florverde
Fair Trade

Loga mezinárodních certifikátů

Takto certifikované květiny prodávají i běžná květinářství, je ale nutné se zeptat. Teprve pokud se vytvoří tlak ze strany zákazníků, bude tlak i ze strany prodejců.

Květinářství s ekologicky pěstovanými květinami najdete v bezodpadové mapě – nebojte se přidávat další.

Zdroje

Květiny (Ekologický institut Veronica)
Co je skryto za dokonalou krásou květin (Ekologický institut Veronica)
Kytky jsou ekologický nesmysl (Margit Slimáková)
Květiny jak je neznáte: škody na životním prostředí a sexuální zneužívání (Ekolist)
Pěstování růží v Keni? Zamořené prostředí a zdravotní problémy (iRozhlas)

 

Leave a Reply