fbpx Skip to main content

Recenze: Binchotanová tyčinka Endles

Nejlepší způsob, jak ušetřit odpad ve formě plastových lahví, je pít vodu kohoutkovou. Je k dostání (téměř) v každé domácnosti a stojí navíc minimum peněz. Co ale dělat, když vám vaše voda nechutná? Anebo dbáte přísně na složení vody, kterou pijete? Skvělou možností je filtrace vody.

Na filtraci vody jsem zvyklá už od dětství, vždy jsme bydleli na místě, kde voda byla tvrdá a na pití ne příliš dobrá. Když jsem viděla, jaký rozdíl je mezi vodou filtrovanou a nefiltrovanou (uvařte si schválně z obou vod čaj), už jsem tu nefiltrovanou nechtěla pít. Tehdy jako jediná dostupná Brita mě tak provázela i po odstěhování z domova rodičů několik let. Vadilo mi ale, kolik odpadu vzniká z filtračních patron, a cena byla tehdy pro mě jako pro studentku taky dost nepříznivá. Poslední roky, kdy jsme vodu nefiltrovali vůbec, pokukuji po binchotanové tyčince, která vodu filtruje přirozeným způsobem.

Vyzkoušela jsem tedy binchotanovou tyčinku Endles, což je privátní značka oblíbeného zeleného e-shopu Econea. Pokud byste dávali přednost filtraci raději pomocí šungitu, na Econee teď mají šungitovou drť s 25% slevou. Přírodní šungit ale na rozdíl od binchotanu není určen k dennímu použití, protože snižuje pH vody (zdroj).

Co je to binchotan

Binchotan je výraz pro typ dřevěného uhlí, využívaného tradičně v japonské kuchyni. V Tannabe, Wakayamě, jej jako první vyrobil Japonec Bichū-ya Chōzaemo. Tyčinka je vyráběna z dubového dřeva, které se zahřívá nejprve na 240 °C po dobu dvě hodiny, až se vystaví konečné teplotě 1000 °C. Po karbonizaci se pokryje práškem z hlíny, písku a popela. Často se mu také říká bílé uhlí. Binchotanové uhlíky jsou těžší než uhlíky, které klasicky používáme třeba na grilování, a mají hladký kompaktní povrch. Kromě filtrace vody se používá také na pohlcování zápachu, topení, grilování, ale také k výrobě hudebních nástrojů.

Binchotanová tyčinka po vložení do vody

Filtrovaná voda

Když vhodíte binchotanovou tyčinku do vody, za chvíli uvidíte, jak se kolem tyčinky a po stěnách nádoby začnou tvořit bublinky. Tak poznáte, že proces filtrace je funkční. Funguje na principu tzv. adsorpce – tyčinka přitahuje částice různých látek (např. nečistot, reziduí pesticidů, chlór) účinkem mezipovrchových přitažlivých sil. To znamená, že je vsákne do jednoho z miliónu svých spórů (pro představu, jeden gram filtrační tyčinky představuje plochu rovnající se velikosti fotbalového hřiště). Pro svou velkou účinnost se aktivní uhlí používá i ve velkých profesionálních laboratořích. Jeho filtrační schopnost je ale omezená pouze na nepolarizované molekuly – to zahrnuje většinu organických pesticidů, tensidů, fenolů a ropy, ale i těžkých kovů (jako je nikl, chrom, rtuť, apod.), benzenu a dalších chemických látek.

Bublinky ve vodě při filtraci

Tyčinka dokonce vodu obohacuje o minerály (o vápník, hořčík nebo draslík), takže kromě ubírání škodlivin přidává i něco dobrého navíc.

Před prvním použitím je doporučeno tyčinku vyvařit. Po vložení do vody je potřeba počkat alespoň jednu hodinu, nejlépe však třeba celou noc, aby se voda přefiltrovala. Jednu tyčinku můžete použít až do objemu 2 l vody. Po 4-6 měsících je doporučeno tyčinku vyměnit. V průběhu používání, zhruba po 3 měsících, je dobré tyčinku vyvařit a nechat uschnout na sluníčku před dalším používáním.

Když tyčinka doslouží

Po odsloužení filtrační směny tyčinku rozhodně nevyhazujte do směsného odpadu! To, že tyčinka dosloužila, poznáte podle toho, že chuť vody už nebude tak čistá, jako byla na začátku. Binchotan po ztrátě filtračních účinků ale stále dokáže pohlcovat pachy, můžete jej tedy umístit do lednice, do botníku nebo třeba do kočičího záchodu. Kromě zápachu odstraňuje i nadbytečnou vlhkost. A pokud zrovna vaše domácnost netrpí nežádoucími pachy, můžete tyčinku rozdrtit a pohnojit s ní rostliny, uhlí funguje jako skvělé hnojivo, které zlepší kvalitu půdy a urychluje růst rostlin.

Na vlastní chuťové pohárky

Tyčinku zakoupíte v krabičce z recyklovaného papíru, kterou můžete jak recyklovat, tak kompostovat. Uvnitř je tyčinka vakuovaná ve fólii z důvodu delší životnosti.

Binchotanová tyčinka Endles

Tak jako před několika lety jsem si udělala pokus a porovnávala nefiltrovanou vodu s vodou filtrovanou. A stejně jako před lety jsem byla překvapená, že tam je opravdu rozdíl v chuti, a to tedy podstatný! Filtrovaná voda má prokazatelně “čistší” chuť, bez pachutí. Rozdíl ve vodě poznali všichni členové naší rodiny včetně mého skeptického manžela.

Doma fungujeme s dvěma karafami vody. V jedné je již přefiltrovaná voda, která leží na stole a průběžně si z ní naléváme, druhá leží na lince a tyčinka v ní pracuje. Tak prodlužujeme filtrační účinky na maximum. Zajímavé je také vyzkoušet nalít filtrovanou vodu do kávovaru nebo si z ní uvařit čaj.

Tyčinka vyjde na 199 Kč, při používání po dobu 4 měsíců (ačkoli výrobce uvádí životnost až 6 měsíců, tedy si to můžete rozpočítat na delší časový úsek) vás vyjde denní používání na zhruba 1,7 Kč, kdy přefiltrujete minimálně 2 l vody. Za takovou cenu neseženete ani tu nejlevnější PET lahev s low cost ňami limčou. Takže krom dobrého pocitu z ušetřených PET lahví vám budou cinkat v peněžence i nějaké ty korunky navíc.

Myslím, že binchotanová tyčinka je skvělý nástroj, jak udělat zase něco málo navíc pro své zdraví a ušetřit nejen peníze, ale i ten zdlouhavý, ekonomicky a ekologicky náročný proces plnění a distribuce balených nápojů.

Binchotanová tyčinka
Pokud vás téma binchotanu zajímá více, doporučuji skvělý článek i s vědeckými studiemi od Binchio.

Leave a Reply