Skip to main content

Ajvar (vegan)

Jelikož mám ráda pestrou stravu, snažím se i večeře vymýšlet různorodé a kromě klasického chleba s máslem a sýrem nabídnout našim hladovým krkům i něco jiného.

Se snahou minimalizovat odpad v naší domácnosti jsem byla přinucena začít hledat recepty na pomazánky, abych je nemusela kupovat hotové v plastu. A jedna z nich je ajvar, čalamáda ze srbské kuchyně. Ochutnala jsem ji v rámci Reduce Food Waste Hackatonu v Praze a řekla jsem si, že ji nejím naposled 

Takže jsem si udělala do zásoby:

AJVAR

  • lilek 200 g
  • červená paprika (nejlépe špičatá ve tvaru rohu) 600 g
  • česnek 30 g
  • cibule 100 g
  • olej 20 ml
  • uzená paprika 5 g
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Lilky a papriky dejte na plech s pečicím papírem a vcelku i se slupkou pečte asi 30 minut na 200 °C.

Po vychladnutí z lilku vydlabejte dužinu a papriky oloupejte. Pomůže, pokud je ještě horké dáte do mísy a přikryjete, aby se zapařily (nejlépe něčím znovu použitelným, třeba talířem 🙂 ). Poté dužinu z paprik a lilku rozmixujte.

Vše přendejte do hrnce, osolte, zalijte olejem a za stálého míchání vařte na mírném plameni asi tři hodiny. Směs nesmí dosáhnout bodu varu. Až se směs spojí a vznikne kompaktní pasta, přendejte ji do sklenic a zavařte je. Po otevření vydrží v lednici až měsíc.

Dobrou chuť!

Napsat komentář