fbpx Skip to main content

Minimalistická výbavička pro miminko

S těhotenským bříškem se na vás valí mnoho informací včetně několika druhů seznamů s výbavou pro miminko. Pokud z toho máte hlavu jako balón, nevíte, co pořídit dřív anebo se vám zdá seznam zbytečně dlouhý, čtěte dál.

Před pročítáním seznamu a nákupem všeho potřebného se vždy zamyslete nad tím, jak dlouho budete dané věci potřebovat – zda se opravdu vyplatí kupovat nové nebo zda nestačí věci použité. Kromě ušetřených peněz ušetříte i přírodu a zamezíte vzniku odpadu z nově vytvářených věcí. Zvažte, zda potřebujete do zásoby opravdu vše anebo jestli nestačí některé pomůcky koupit (nebo si půjčit), až když bude potřeba.

Já jsem s prvním miminkem přišla na spoustu věcí, které byly v seznamech nadbytečné anebo které naopak chyběly. V zásadě pro miminko ale nejvíc potřebujete mít jej do čeho obléci, do čeho zabalit a čím jej nakrmit, zbytek se dá vyřešit kdykoliv později 🙂 Proto považuji za nejdůležitější výbavu pro miminko maminku a její mléko a kůži.

Přeprava

Základní výbavou každé maminky je kočárek. Anebo ne?

Lidé se dnes čím dál tím více vracejí ke starým kořenům a v péči o miminko volí více kontaktní přístup než tomu bylo za minulých dekád. Jestliže je vám tato forma rodičovství blízká anebo sledujete moderní trendy, určitě už jste slyšeli o nošení dětí. Pro novorozené miminko je nejvhodnější šátek, s přibývajícími měsíci je možné uvažovat o nosítku nebo o nějaké formě mezi, jako je např. látkové nosítko mei tai.

Vzhledem ke stoupající popularitě nošení dětí je mnoho šátků dobře dostupných z druhé ruky. Zanošený šátek kromě nižší ceny představuje výhodu i v povolenějším materiálu. Nové šátky bývají často tvrdší a hutnější, než změknou pravidelným používáním. Máte-li dostupné nějaké mateřské centrum, kde šátky učí vázat a případně i půjčují, můžete je obhlédnout tam a udělat si představu, jaký by byl pro vás nejvhodnější.

Při pravidelném nošení je dobré pořídit si nosící bundu. Tu můžete koupit už hotovou anebo si nechat ušít pouze vsadku do vlastní bundy. Hodit se může i nosící mikina nebo nosící kapsa, ale já jsem se obešla při plném nošení i bez nich.

Většina maminek si alespoň u prvního dítěte pořizuje kočárek. Výrobci se dnes předhánějí s vychytávkami, a tak je výběr kočárku mnohdy dlouhou cestou. Při nákupu kočárku tedy zvažte, jak moc chcete vozit (a případně nosit), po jakém budete jezdit terénu, a podle toho vybírejte, zda potřebujete kočárek opravdu nový nebo stačí již použitý. Při výběru také mějte na paměti, že hluboká korba vám vydrží pouze několik měsíců, kdežto sportovní verzi můžete využívat několik let. Ke kočárku budete potřebovat také pláštěnku na kočárek, fusak do zimy, deku a v létě oceníte i síťku proti hmyzu.

Dnes už zcela nutným vybavením je i dětská autosedačka. Vajíčko lze pořídit z druhé ruky vcelku jednoduše, při nákupu ale důsledně zkontrolujte jeho stav a bezpečnost.

Plenky

Dnes už to není o hodinách strávených nad velkým hrncem a obrovskou vařechou…

Pokud z jakéhokoliv důvodu potřebujete volit plenky jednorázové, hledejte alespoň takové, které jsou z přírodních materiálů a plně rozložitelné. Přehled ekologických jednorázových plen najdete tady. Alternativní variantou k jednorázovým plenkám jsou savá jádra nebo vkládací pleny, která jednoduše vložíte do nepromokavých svrchních kalhotek.

Lepším řešením je volit pleny látkové. Dnes se můžete rozhodnout pro variantu složenou z klasických čtverců, skládanou na novosklad nebo pro moderní kalhotové plenky. U obou variant také potřebujete svrchní kalhotky.

K přebalování se hodí přebalovací pult. Pokud máte v bytě prostor, stačí vám jakákoliv měkká podložka, kterou umístíte v úrovni rukou. Když se dítě začne přetáčet a lézt, je často jednodušší přebalovat dítě na zemi. Já pak nejčastěji využívala pratelné přebalovací podložky, kterou jsem s sebou brávala i všude na cesty. Na cestách se k látkovým plenkám také hodí PUL kapsa, do které budete umisťovat mokré plenky po přebalování.

Čtvercové plenky

Jejich výhoda tkví v rychlém schnutí a nízké ceně. Alespoň ze začátku je ale fajn je žehlit, já jsem je při žehlení hned skládala na novosklad, aby byly připravené k použití.

Často je můžete ještě vyprosit na maminkách či babičkách, dostat se tak k těm nejkvalitnějším starým plenkám a ještě být úplně zero waste. Jestliže je už vaše plenková výbava v nenávratnu, na trhu je dnes několik druhů čtvercových plenek.

Mi se synem stačilo 30 ks čtvercových plenek na vylučování, 6 ks jako podložka pod sebe na přebalovací podložku či na spaní a dalších 9 ks jsem měla bambusových na přikrývání, utírání, atp. Vyzkoušela jsem Kikko Lux, Staré časy, Libštátské pleny extra kvality a Ikea plenky. Na novosklad se mi nejvíce osvědčily libštátské pleny extra kvality, Ikea plenky jsem ráda používala jako podložky pod dítě. Staré časy jsou nejhutnější, zato se ale hned roztáhnou do obdélníku a novosklad se z nich neskládá jednoduše.

Bambusové pleny všeho druhu (ubrousky 30×30, klasické čtvercové pleny i velké pleny jako osušky) byly sice nejpříjemnější na dotek, ale všechny se mi srazily, i přes praní na maximální teplotu 40. Na vylučování je používat rozhodně nedoporučuji.

Kalhotové plenky

Výhoda je v menší pracnosti, zato díky silnější vrstvě déle schnou a tak často vyžadují neekologickou sušičku, jinak se jich musí nakoupit vícero. Kalhotové plenky se dají velice dobře nakupovat z druhé ruky, ať už na bazarech uspořádaných jinými maminkami nebo na internetu, často se prodává i celá látková výbava. Vzhledem k množství dostupných druhů doporučuji přečíst si nějaký přehled anebo absolvovat kurz o látkových plenkách, kde vás seznámí s tím vším, co je na trhu.

Svrchní kalhotky

Ke zmíněným látkovacím výbavám je třeba dokoupit svrchní kalhotky. Vybrat si můžete PUL kalhotky, což je 100% polyester, fleecové kalhotky, které jsou vyráběny z recyklovaného plastu, anebo kalhotky z vlny. Se synem jsem ještě neponaučena používala PUL kalhotky, které byly fajn. Nicméně ve starším věku v noci nedostačovaly, zadeček se pod nimi zapařoval a syn byl opruzený. Dnes bych šla jednoznačně do vlněných svrchních kalhotek. Jsou prodyšné, vlna je tzv. samočistící, tedy ji stačí pravidelně větrat a není třeba tak často prát, a navíc jsou 100% přírodní a v přírodě rozložitelné. U vlňáků je nicméně potřeba zakoupit lanolín a jednou za čas použít lanolinovou kůru.

Bezplenková komunikační metoda

Metoda, která je zaručeně nejvíce bezodpadová, je bezplenková komunikační metoda. K praktikování této metody potřebujete pouze nějakou misku, do které bude dítě vylučovat, a vaši vlastní intuici. Dítě může mimo plenky vylučovat prakticky od narození, je třeba pouze sledovat signály dítěte. Jelikož se jedná i o metodu komunikační, jako významnou výhodu vidím komunikaci mezi matkou a miminkem, kdy skutečně reagujeme na veškeré jeho potřeby tak, jak si nám říká. Když jsem pochopila, které projevy nepohodlí znamenají potřebu čůrat, velice se usnadnil nám každodenní život a já si pro sebe navýšila své mateřské kompetence.

Kojení

Mateřské mléko prý dokáže zázraky. Nevěříte?

Nenechte se zmást reklamními triky výrobců a zbytečně si nepořizujte odsávačky, sterilizátory, lahvičky a další pomůcky pro podporu kojení či naopak nekojení. V případě potřeby se dá odsávačka mateřského mléka půjčit v nejrůznějších mateřských centrech a mléko pak podávejte alternativním způsobem (na lžičce, stříkačkou). Namísto investice do drahých pomůcek raději hledejte kvalitní laktační poradkyni, která se s vámi na kojení podívá a poradí vám, aby se laktace správně rozjela.

Ke kojení si můžete pořídit kojící podprsenky. Mnoho žen ale volí alternativně obyčejné sportovní podprsenky, které také slouží dobře. Zvažte, zda potřebujete speciální kojící trička nebo si vystačíte s obyčejnými. Při kojení v šátku využijete trička s velkým výstřihem, ze kterého prso jednoduše vrchem vysunete.

Zvláště v prvních fázích tvorby mateřského mléka využijete vložky do podprsenky. Volte pratelné, látkové, které můžete prát spolu s plínkami.

Oblečení

Sem tam je třeba vyrazit i mezi ostatní lidi 🙂

V závislosti na ročním období, kdy se vám má miminko narodit, je třeba jiné oblečení. Oblečení je vhodné mít připravené především ve velikosti 56 a 62. Miminka se rodí různě veliká a velikost 50 některá nevyužijí vůbec. I z 56 dost rychle vyrostou, mějte tedy v nejmenších velikostech připravených jen pár kousků. Pro děti narozené v nejteplejších měsících roku se hodí body s krátkým rukávem, pro většinu miminek ale oceníte spíše body s rukávem dlouhým, běžně se uvádí okolo 10 ks.

V klasické výbavě nesmí chybět dupačky, nicméně pokud budete své dítko nosit v šátku, nejsou dupačky nejvhodnějším vybavením – s pokrčenýma nožkama pak mohou dítě táhnout, pokud nejsou dostatečně velké. Při bezplenkování miminka se dupačky také dlouho svlékají. Zvažte tedy, zda jsou pro vás přívětivější tepláčky a ponožky, polodupačky nebo dupačky. Uvádí se, že by jich mělo být okolo 6 ks – mějte na paměti, že řídká stolice na začátku může z plenky snadno protéct.

Ponožky se hodí ať už v kombinaci s tepláčky při bezplenkování nebo jako doplněk k bodyčku a holým nožkám do teplejších dnů. Mějte připravené alespoň dvoje.

Podobně čepičky mějte připravené dvoje. Hodí se nejen v teplém počasí venku, ale také v chladnějším doma. Pokud se vám miminko narodí v zimě, hodí se i zateplené verze.

Mějte v zásobě i nějakou mikinu nebo kabátek pro chladnější dny, v zimě je do kočárku a autosedačky nutná kombinéza.

Lékárnička

Když je potřeba péče navíc, aneb je třeba být vždy připraven?

Často se dočtete, že k dítěti potřebujete i nemalý seznam z lékárny. Zvažte, v jaké vzdálenosti máte nejbližší lékárnu, a které léky jsou opravdu nezbytné ve vaší lékárničce. Z pomůcek se nám hodily nůžky se zakulacenými špičkami, i když některé maminky zvládají dětem stříhat nehty i s klasickými manikúrními nůžkami, přesný elektrický teploměr, vatové tyčinky pro čištění pupíčku a nosu (při koupi nových volte kompostovatelné tyčinky) a levandulový éterický olej pro dezinfekci pupíku (volila jsem jej namísto lihu kvůli jeho další využitelnosti v domácnosti).

Odsávačku hlenů jsme u syna nikdy nepoužili, i když měl rýmu, vždy se nám podařilo dostat vše z nosu ve vertikální poloze za použití vody a jemného mačkavého pohybu. Při silné rýmě může být ale dobrým pomocníkem, zvažte, zda ji nemůžete pořídit třeba z druhé ruky.

Mast na popraskané bradavky či kvasinku, čípky proti horečce nebo kapky do očí bych pořizovala v případě, že by nastala nějaká potíž. Může se snadno stát, že bude vše v pořádku, a veškeré vybavení bude doma ležet tak dlouho, dokud jej nevyhodíte. V případě, že máte lékárnu daleko, můžete se domluvit s jinou nastávající maminkou, že jí pak lékárenskou výbavu přenecháte.

Koupání

Přehnaná hygiena nerovná se půl zdraví.

Zvažte, zda chcete miminko koupat v koupacím kyblíku nebo ve vaničce. Nám se osvědčil poděděný koupací kyblík, nejen kvůli příjemné poloze miminka, ale také díky úspoře vody. Kyblík nám sloužil totiž zhruba do roku a půl. Na suchou kůži či do koupele jsem používala pár kapek mandlového oleje, který se dá na některých místech koupit i stáčený (v Brně je to Brána ke zdravíVega). Novorozence není nutné příliš často koupat, rozhodně ne denně, jak se občas uvádí, zbytečně se tím vysušuje jejich jemná kůže. Dbejte důkladně na hygienu v intimních oblastech a po stolici. Na koupání se se vám může hodit žínka, my jsme ale koupali bez ní.

Po koupání je třeba využít nějakého ručníku – příjemné jsou bambusové osušky, tetra pleny nebo froté ručníky. U dětí s delšími vlasy přijde vhod jemný kartáček na vlasy.

Spaní

Kde všude se dá spát? Za mých mladých let jsem zjistila, že opravdu všude.

Když jsem byla poprvé těhotná, považovala jsem za jednu z nejzákladnějších výbav pro dítě dětskou postýlku. Když se syn narodil, zjistila jsem, že postýlka mnohem lépe než na spaní slouží jako podstavec pro přebalovací pult. Kdybychom nad tématem spaní přemýšleli už před narozením, ušetřili bychom peníze i prostředky za speciální matraci, chránič matrace, peřinku, povlečení a prostěradlo. Zkuste se tedy zamyslet, jaká varianta spacích návyků vám bude vyhovovat. Společné spaní nabízí spoustu výhod, jako například noční kojení bez nutnosti buzení maminky a tedy lepší spánek pro maminku i pro dítě 🙂

Zvažte, jestli potřebujete zavinovačku. Často slouží jen pro pár zabalení do rukou návštěv. Na přikrytí miminka můžete použít i jakoukoliv deku, která má širší využití i do budoucna. Podobně se zamyslete nad veškerými hnízdečky, kolíbkami a koši. Pokud máte v rodině nějakou pěknou tradici, kde se předává kolébka z generace na generaci, jistě ji rádi využijete. Potřebujete však pořizovat dítěti nová speciální místa na spaní nebo můžete místa, která již máte k dispozici doma?

Pokud plánujete nějaký dospělý večerní program, je vhodné zvážit nějakou formu chůvičky. Nám stačila aplikace do telefonu a nekupovali jsme tedy žádný další přístroj navíc.

Hračky

A s čím si bude hrát?

Novorozené miminko nepotřebuje nic jiného, než mateřskou, popřípadě otcovskou a sourozeneckou lásku a přítomnost. Přenechte hračky do kompetence návštěv a pouze je upozorněte na požadavky, které na hračky máte – praktické je, aby byly hračky pratelné, bez umělých hmot a elektroniky, nejlépe z přírodních materiálů. Sami uvidíte, že miminko stejně dobře jako kterákoliv hračka zaujme i jakákoliv věc denní spotřeby, jako je obyčejný papír nebo kuchyňské náčiní. A vůbec nejlépe jej zabaví váš obličej 🙂

Tak a teď už může…

Když jsem si chystala výbavu pro své první miminko, četla jsem kde co, neustále jsem kontrolovala, zda máme všechno a jestli je vše připravené na místě, kde to má být. Pravda, s druhým dítětem máte tu výhodu, že veškeré vybavení už doma máte, stačí jen oprášit (rozuměj vyprat) vše, co se nashromáždilo. Při chystání na druhé dítě na sobě ale pozoruji mnohem větší klid, protože vím, že miminko vlastně skoro nic nepotřebuje. Navzdory všem reklamám se smějícími se miminky a spokojenými matkami vím, že to nejdůležitější, co mé dítě potřebuje, jsem já, vše ostatní je v závěsu a dá se kdykoliv zařídit a pořídit.

Nestresujte se tedy povinnou výbavičkou a všemi serepetičkami, které se na vás sypou. Dopřejete si především pohodový konec těhotenství a těšte se na miminko s klidem v hlavě. Vše bude, jak má být.

Leave a Reply

%d bloggers like this: