fbpx Skip to main content

Co bude dnes k svačině?

Pokud nechcete podléhat lákadlům rychlých občerstvení a chcete se vyhnout jednorázovým obalům, ve kterých se veškeré svačiny na cesty nabízejí, je třeba zajistit si poctivou přípravu pro mlsný jazýček už doma. Pokud jste si vzpomněli na školní léta a plátky chleba s přilepeným ubrouskem nebo rozmačkaný banán v tašce, rychle zapomeňte. Dnes už se dají svačiny balit lépe.

S malým dítětem je třeba mít nachystanou svačinu téměř neustále. Když jsem dostala možnost vyzkoušet si práci s povoskovaným bavlněným plátnem, neváhala jsem ani vteřinu. Díky e-shopu ekonetka.sk jsem kromě Bee’s wrapu, plátýnka z organické bavlny s voskovaným povrchem, dostala na vyzkoušení i Stasher, uzavíratelnou vzduchotěsnou silikonovou kapsu.

Voskované ubrousky

Voskované ubrousky jsou poslední dobou módním hitem přednostně jako náhrada klasických ubrousků nebo potravinové fólie. Vyrobit si jej můžete jednoduše doma sami, ale pokud nemáte dostatečné vybavení, chuť nebo čas, můžete si jej pořídit i rovnou hotový. Kde jsou prodávány najdete na naší mapě po vyhledání zboží “voskované ubrousky”.

Já jsem prvoplánově neměla potřebu voskovaných ubrousků, protože potravinovou fólii ve své kuchyni prakticky nepoužívám a svačiny si balím nejraději do krabiček. Vyzkoušela jsem tedy již hotový Bee’s Wrap, produkt z USA.

Voskované ubrousky mají širokou škálu využití. Můžete s nimi zakrýt misku s rozjedeným jídlem, na to jsem však zvyklá využívat všemožné talíře, a proto to bylo pro mě pouze testovací využití. Podobně můžete ubrouskem přikrýt načatou zeleninu, kterou jste při vaření nebo večeři nevyužili celou – cibuli, okurku, dýni, apod. Lze do nich zabalit svačinu ve formě nejrůznějších sendvičů z chleba či bílého pečiva, kterou byste jinak balili do jednorázových ubrousků, potravinové fólie či alobalu. V tomto směru kvituji možnost opakovaného použití, jelikož se po snědení svačiny ubrousek omyje a používá druhý den znovu. Na druhou stranu jsem si jej znečistila od rajčatové pomazánky tak, že jediné řešení bude jej asi vyprat a znovu navoskovat. Já využila ubrousek například při výrobě domácí chalvy, kdy je nutné zpracovanou hmotu do něčeho zabalit, aby ztuhla.

Ač se mi na první pohled zdálo řešení s voskovanými ubrousky perfektní, je nutno zmínit a vzít v potaz, že se časem opotřebují a je třeba povoskovat jej znovu. Já měla největší problém s omýváním ubrousku, jelikož jsem zvyklá mýt nádobí opravdu horkou vodou, a než mi vždy došlo, že si nechci smýt vosk, měla jsem pocit, že už je skoro pozdě 🙂 Jako náhrada za potravinovou fólii se mi jeví ale skvělá.

Stasher

Stasher je skvělou alternativou ke klasickým sáčkům. Je vyroben z potravinářsky ověřeného silikonu. Slouží k uchovávání nejrůznějších potravin, ale nejen jich, může se použít třeba na hygienické potřeby. Kapsa se jednoduše nahoře otevře, vloží se potraviny a poté se zase nahoře uzavře, zavírání je navrženo tak, aby nic nevypadlo ven. Oproti klasickým sáčkům je vodotěsný, což můžete využít třeba při sjíždění řek. Navíc je možné jej dát do mikrovlnky, trouby či mrazáku.

Na svačiny mě Stasher příliš neoslovil. Byť může přijít do myčky, raději jsem jej vymývala v ruce a to mi nepřišlo tak pohodlné jako mnou oblíbené krabičky. Ačkoliv díky jeho vlastnostem zůstaly svačiny v dobrém stavu (oproti klasickým sáčkům je hrubší, chrání tedy potraviny i před lehkými nárazy s ostatními věcmi v batohu, navíc je vzduchotěsný, takže ovoce neosychá), nevyhovoval mi jeho “neforemný” tvar. Lidem zvyklým na pytlíky a sáčky to ale určitě vadit nebude.

Na druhou stranu mi přijde jako geniální řešení používat ho do mrazáku na nejrůznější typy potravin. Mnoho lidí, kteří se snaží redukovat odpad v domácnosti, řeší, jak uchovávat potraviny v mrazáku – letní ovoce, nadbytky zeleniny nebo maso. Namísto jednorázových sáčků lze využít právě tuto silikonovou kapsu, která se přizpůsobí svému obsahu a nezabírá tak zbytečné místo jako plastové krabičky či skleněné dózy. Tady je dokonce návod, jak z kapsy odsát vzduch pro dosažení vakuového balení:

Krabička

Co se týče svačin, stále dávám přednost obyčejné krabičce. Nejvíce používám malé plastové krabičky na suché plody nebo nakrájené jablko a na větší svačinu zelenou Lock&Lock krabičku z Ikea, kterou jsem dostala na Food Waste Hackatonu. Vzhledem k tomu, že plastových krabiček máme v domácnosti stále dost, neměla jsem důvod kupovat nějakou nerezovou, pokud bych však měla vybírat nějakou novou, volila bych tento materiál, který je vhodný i pro teplé jídlo na rozdíl od většiny plastu.

Tak dobrou chuť!

Leave a Reply

%d bloggers like this: