fbpx Skip to main content

Kváskový toastový chléb

U nás doma jsme vždycky milovali všichni toasty. Se zvýšeným poctivým čtením etiket spolu s redukováním plastů v domácnosti klesl kupovaný toastový chleba na hodně nízkou příčku potřeb a tak vznikla potřeba zajistit toasťák jak jinak, než bez obalu. No a proč na něj rovnou nevyužít domácího kvásku?

Recept jsem si obšlehla od Děvčete u plotny. Nebyla bych to já, kdybych si to nedělala (a nepodělala) po svém, takže tady můj postup na jednu docela velkou formu, kdo chcete experimentovat podle bláznivé kuchařinky. Podotýkám, že mám zvláštně zkalibrovanou váhu, takže váží 2/3 standardní váhy (tedy všeho je více, než je psáno), poměry by ale měly sedět.

  • 300 g aktivovaného špaldového kvásku (lžička žitného kvásku, 150 g špaldové celozrnné mouky a 150 g vody přes noc nechaná aspoň 10 hodin)
  • 85 g rozpuštěného vychladlého másla
  • 500 g hladké pšeničné bílé mouky
  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 20 g medu
  • 15 g soli
  • 1 vejce
  • 30 g vlašských ořechů
  • 200 ml vody (pro normální váhu tedy asi 300 ml)

Vlašské ořechy rozmixujeme s vodou, až nám vznikne pseudo ořechové mléko. Vše smícháme dohromady a necháme nejlépe mixér pracovat 5 – 10 minut, dokud nemáme pružné těsto.

Vymažeme formu máslem a moukou, já jsem k tomuto účelu použila žitnou celozrnnou. Těsto jsem vložila ve tvarech bochánků, napěchovaných k sobě, formu mám dlouhou, takže jsem dala čtyři vedle sebe.

Přikryjeme utěrkou a necháme kynout něco mezi 8 a 10 hodinami, já neměla čas, takže toasťák musel zvládnout 6.

Předehřejeme troubu na 200 °C a pak vložíme chleba na 10 minut. Po deseti minutách stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 35 minut.

Chleba musí být na povrchu křupavý, ale dutý na poklep.

Vyklopíme z formy a necháme chladnout na mřížce.

Krájíme klasicky na tloušťku toastového chleba. Chuť je moc dobrá, ačkoliv je to něco úplně jiného než klasický toasťák! Tak dobrou chuť 🙂

One thought to “Kváskový toastový chléb”

Leave a Reply