fbpx Skip to main content

Kempování bez zbytečného odpadu

Zarazilo vás někdy, kolik plných pytlíků s odpadky vidíte u stanů v kempu a jak přetékají tamnější odpadkové koše? Jak je možné, že zrovna kempování se stalo jedním z nejvíce odpadových dovolených? Že by si lidé tak zvykli na luxus instantních a předbalených potravin?

Na dovolenou do kempu jsem poprvé jela až se svou vlastní rodinou, v kempu jsem ale trávila čas, když jsem jezdívala na vodu. Kdysi jsem se nezabývala odpadem, ale už tehdy jsme si vařili alespoň polovinu jídel vlastních, nepytlíkových. Jednak jsem ty instantní směsi příliš nemusela a jednak vlastní jídlo je vlastní jídlo, že. (A na to kupovat si každý den jídlo v restauraci či hospodě jednoduše nebyly peníze.)

Když jsem přemýšlela nad tím, jaké potraviny vezmeme s sebou do kempu, bylo mi jasné, že se neobejdu bez řádné přípravy. Nejen nakoupit vhodné suroviny, ale navařit a napéct dopředu, to už je jiný level balení, než na jaký jsem byla doposud zvyklá.

Poctivá příprava, základ vydařené dovolené

Při plánování dovolené jsme tedy zařadili do našeho programu nejen nákup potravin, ale také sepsání jídelníčku a přípravy některých ingrediencí. Pokud jedete na jakoukoli dovolenou, kde si plánujete vařit, je užitečné sepsat si orientačně, co který den chcete jíst. Pro dovolenou v kempu je zásadní myslet na trvanlivost potravin, v teplejších dnech vám bez ledničky nevydrží nic.

Je vhodné si některé základní potraviny, jako je olej, sůl, pepř a cukr, popřípadě hořčice a kečup k buřtům odsypat či odlít v menším množství a přibalit s sebou. Vyhnete se tak zbytečnému nakupování velkého balení, které se vám po cestě může rozlít nebo rozsypat. A pokud nejedete sami, kamarádi, kteří na sůl zapomněli (jako jsme běžně zapomínali my), vaši důkladnou přípravu jistě ocení.

Když sepisujete jídelníček, myslete kromě klasické snídaně, obědu a večeře i na svačiny během dne. Já v tomhle směru miluji jablka, která jsou čerstvá, osvěžující, trvanlivá a vydrží téměř vše, ať už co se týká počasí nebo úložného prostoru. Na svačiny jsou skvělé také ořechy, které vydrží dlouho a v látkovém pytlíčku jsou lehce skladné do batohu, podobně jako sušené ovoce. Já na cesty peču také sušenky, které rychle zasytí a doplní potřebnou energii na cestách (i bez obalů, Opavio). Ty se dají vytvořit i ve slané verzi třeba na večerní křupání ke kartám. Na procházkách v lese můžete také nasbírat a posvačit lesní ovoce.

Balení potravin na dovolenou v kempu

Součástí jídelníčku je nepochybně i pitný režim. Zjistěte si, jestli v místě vaší dovolené teče pitná voda a pokud si rádi na snídani nebo během dne dopřáváte kávu či čaj, nabalte si potřebné množství s sebou (včetně již zmíněného cukru, pokud sladíte). Nezapomeňte na láhev, kterou si budete nosit na výlety.

Kromě jídla je nedílnou součástí kempařské výbavy také kuchyňské náčiní a vařič. V některých kempech mívají k dispozici vařiče elektrické, můžete tedy upřednostnit je před těmi klasickými na plynové bomby. Sbalte si však potřebné hrnce, hrníčky, talíře, příbory se lžičkami, nůž a také krabičky, do kterých si uložíte svačinu na cesty.

Mimo příslušenství k vaření se také vyplatí vzít si vlastní houbičku, utěrku a trochu jaru (ideálně ekologického). V kempech také bohužel rádi nabízí občerstvení včetně piva do jednorázového nádobí, vyplatí se tedy vzít si na večerní radovánky vlastní krýgl.

Snídaně

Já osobně miluji a jím i doma na snídani ovesnou kaši. Příprava je jednoduchá: ovesné vločky (ideálně ty jemné, drcené) zaliju vroucí vodou a nechám pár minut nabobtnat. Pak přidám, na co mám chuť – javorový sirup nebo med, rozinky nebo jiné sušené ovoce, skořici, ořechy nebo lžíci ořechového másla či rovnou čerstvé ovoce.

Na snídaně v kempu si s sebou ale můžete vzít také:

  • obilná kaše – na cestování jsou nejlepší obiloviny ve formě vloček, které stačí zalít vroucí vodou nebo krátce povařit
  • puding z chia semínek zalitých vodou
  • domácí müsli
  • chléb s pomazánkou – trvanlivé pomazánky například z luštěnin si doma vyrobíte sami
  • na první dny buchta či koláč z domova
  • čerstvé ovoce a zelenina, pokud je k dispozici obchod
  • míchaná vejce, pokud je k dispozici obchod
  • pečivo s marmeládou či povidly z domova

Oběd

Pokud chcete jíst kvalitní stravu i na cestách a to rovnou v bezobalové variantě, je vhodné se na obědy přichystat už předem doma. Spoustu jídel se samozřejmě dá uvařit přímo na místě, nicméně když si připravíte omáčku na těstoviny, kterou v kempu jen ohřejete, ušetříte plyn na vařiči i drahocenný čas z vaší dovolené.

Já na cestách nejraději používám za pár minut uvařené obiloviny či těstoviny:

  • kuskus – úplně nejrychlejší příprava na světě, pouze se zalije horkou vodou
  • klasické těstoviny jakéhokoli tvaru
  • jáhly
  • pohanka – také stačí vařit krátce a jen nechat dojít v teple
  • bulgur
  • quinoa
  • polenta
  • rýže

K těmto přílohám lze pak snadno připojit doma uvařenou (a zavařenou) omáčku, nejčastěji na rajčatovém základě, kterou, jak jsem výše zmínila, stačí jen rychle ohřát v hrnci. Před pár dny mě třeba zaujal recept na pesto z grilovaných paprik. Máme ale rádi i klasické bazalkové pesto nebo pesto vyrobené například z ředkvičkových listů, které stačí pouze vmíchat do hotových těstovin či obilovin. Podobně rychle uvařená je například červená čočka, kterou lze upravit na mnoho způsobů.

Kromě klasického zavařování lze předvařená jídla i usušit. Studnicí nápadů je blog Vaříme na cestách, který obsahuje několik zajímavých receptů. Na svém blogu se také věnuje otázce balení potravin na cestu – pokud nejezdíte autem a balíte se na více dnů do jednoho batohu, je pro vás určitě na místě řešit skladnost potravin a volba obalů, jelikož například sklenice bývají těžké a navíc rozbitné.

Nejjednodušším způsobem je, pokud to dané místo umožńuje, nakoupit přímo v místě čerstvé suroviny pro přípravu třeba různých zeleninových směsí či polévek. To šetří i místo v batohu.

Večeře

Ke kempování samo sebou patří i táborový oheň – přinejmenším v našich geografických šířkách. Kromě klasických špekáčků, které jsme my nakoupili už před odjezdem v masně do vlastní krabičky, lze na ohni opéct i kousek chleba, jablka anebo do horkých uhlíků vhodit pár brambor na pečení.

Večerní improvizované opékání bez ohniště

Pokud nejste vyznavači teplých večeří, kromě čerstvě namíchaného salátu z lokálních surovin si můžete doma nachystat nejrůznější pomazánky či marmelády na pečivo. Kromě klasického chleba či světlého pečiva se vyplatí s sebou do zásoby vzít také trvanlivé pečivo jako jsou třeba suchary, které vás zachrání před hladem v případě, že neseženete čerstvé pečivo.

Hygiena

Pokud už nějakou dobu praktikujete zero waste ve vaší domácnosti, jistě máte v koupelně tuhé mýdlo a šampon, které snadno sbalíte na cesty. V kempech (za mého času cest na vodu) ženy rády využívají suchého šamponu. Jako jednoduchý suchý šampon bez odpadu můžete použít například kukuřičný škrob nebo kakao, které si snadno odsypete v potřebném množství na cesty.

Namísto jednorázových papírových kapesníčků si můžete sbalit kapesníky látkové. Do kempu je skvělé vzít si i trochu pracího prášku, kterým v případě potřeby vyčistíte znečištěné oblečení či vyperete právě látkové kapesníky pro další potřebu. Některé kempy dokonce nabízejí k použití i pračku, takže se maminky s dětmi nemusí bát vzít si na cesty látkové plínky namísto těch jednorázových.

Příslušenství

Pokud vyrážíte do kempu poprvé a nemáte potřebné vybavení, není hned nutné navštěvovat první outdoorový obchod, který máte na blízku. Zeptejte se svých přátel, kteří vybavení mají, jestli vám něco půjčí (za úplatu či protislužbu). My takhle často například půjčujeme stan a teď jsme si třeba půjčili sekeru na dříví. V dobách mého mládí a sjíždění řek jsem si často půjčovala třeba i vařič s plynovou bombou.

Když kempovací kamarádi chybí, je možné využít nějaké externí služby. Stan nebo nábytek se dá půjčit třeba v půjčovně outdoorového vybavení (nebojte se hledat i jinde, odkazuji jen na první odkaz z Google, osobní zkušenost nemám). Další tábornické potřeby, jako je ešus, vařič, spacák nebo karimatka, vám půjčí třeba v Adventure Company.

Odpad

Na své zero waste cestě nejvíc řeším, co s odpadem. Pokud se kvalitně přichystáte jako my, zbyde vám pouze pouze rostlinný odpad, který lze bez problému zakopat někam poblíž kempu do lesa (míním opravdu vyhloubit jamku a zakopat, ať o vaše rozkládající se zbytky nezakopávají další návštěvníci lesa).

Z mé zkušenosti bohužel kempy většinou třídí málo nebo vůbec. Ideální je tedy svůj zbylý anorganický odpad dovézt zpátky domů a roztřídit, popřípadě roztřídit a vyhodit někde po cestě, kde najdete příslušné popelnice. Nezapomínejte, že třídit je možné i kovy, tedy všechny plechovky (jak hliníkové, tak ty ze železa).

2 thoughts to “Kempování bez zbytečného odpadu”

Leave a Reply