fbpx Skip to main content

Jak poskládat udržitelnou nadílku

Vánoce se nekompromisně blíží a na nás z každého rohu vykukují reklamy, kde máme nakoupit to nejlepší pro naši rodinu a přátele. Pokud se chcete vymanit ze spárů komerčních monster, udělat něco dobrého pro planetu a zároveň potěšit své blízké, vydejte se na cestu za udržitelnou vánoční nadílkou.

Zážitek

Nejvíc zero waste dárek je jednoduše zážitek. Ideálně s vámi – od toho jsou přece Vánoce, abychom byli se svými blízkými dohromady, tak proč je nerozšířit i do dalších dní v roce a nenadělit si nějakou společnou aktivitu? Zamyslete se nad tím, jak vaši blízcí rádi tráví čas a vytvořte jim originální poukaz na čas s vámi. Může být něco cennějšího než společně strávený čas? Ten je za všechny peníze!

Společné jídlo

Zajděte si na společné jídlo, oběd či večeři, do dobré restaurace, nejlépe takové, která se snaží o zero waste přístup. Nezapomeňte si vzít s sebou krabičku, kdyby na vás byla porce moc velká. Anebo uvařte doma sami. Nějaké pěkné vícechodové menu uvařené s láskou potěší jistě i gastronomického laika.

Společný výlet

Nejlépe do přírody. Kde jinde načerpáte tolik energie a odreagujete svou mysl od nekonečného shonu posledních dní? Pro nadšence historie či architektury můžete zvolit výlet do historických center měst nebo muzeí. Fantazii se meze nekladou. Na cestu zkuste využít ekologičtější dopravní prostředek, než auto, třeba vlak nebo autobus.

Společná aktivita

Pokud rádi dáváte hodnotnější dary, na výběr je aktivit mnoho – ať už formou poukazu například z některých slevových serverů nebo poukazu jednoduše na to, co děláte rádi – několik hodin oblíbeného sportu (tenis, squash, společný běh). Finanční možnosti často neumožňují nic velkého, poukaz tak můžete vystavit třeba i na večer strávený u deskových her nebo u dobrého vína.

Péče o tělo

Kdo by neocenil trochu toho rozmazlování? Ať už zvolíte profíka nebo se odvážíte vy, dopřejte své drahé polovičce či někomu blízkému relax ve formě masáží anebo jiné péče.

Lístky

Oblíbená kapela? Výjimečný kulturní zážitek? Kupte sobě a vašim blízkým lístky na koncert nebo do divadla a užijte si s nimi i vy!

Nehmotné dary

Nemusíte mít přehršle času na rozdávání, abyste darovali bez odpadu. Nehmotné dárky neprodukují žádný odpad a potěší taktéž. Kromě výše zmíněných společných zážitků můžete pořídit i jiné dárky bez fyzické podoby:

Předplatné

Předplatné časopisů nebo knihy do čtečky, předplatné hudby (iTunes, Spotify) anebo předplatné filmů (Netflix). Prostě zahánění nudy ve všech frontách.

Lístky na vlak (autobus)

Mají to k vám vaši blízcí daleko a do kapsy hluboko? Pořiďte jim lístky na vlak nebo autobus, aby mohli přijet za vámi. A nebuďte skoupí jen na jednu návštěvu!

Peníze

Naši prarodičové vždycky věděli, že radost si umíme udělat i sami. Pokud se to hodí, můžete použít i tuto formu obdarování.

Skutečný dárek

Tzv. Skutečný dárek je označení, které si vybral Člověk v tísni. Peníze, které použijete na Skutečný dárek, jsou využity pro pomoc na potřebných místech, vy pak darujete certifikát, ve kterém je doloženo, jakou formou byla pomoc učiněna. Jménem obdarovaného můžete darovat peníze i na jiná místa, kde je třeba pomoci.

Ručně vyrobené dárky

Vytvořte pro své blízké něco přímo od srdce – svýma vlastníma rukama. Pokud ovládáte nějakou šikovnou dovednost, jako je třeba šití nebo háčkování, možnosti se nabízí samy. Vždy ale můžete zakouzlit v kuchyni a vytvořit výjimečný vánoční set, který se bude rozplývat na jazyku.

Pečený čaj

Tahle forma čaje je poslední dobou dost populární. Já sama jsem jej ještě nevyzkoušela a pokud ani vy, nejlepším způsobem je udělat doma testovací várku 🙂 Příprava je vcelku jednoduchá, návod najdete snadno na internetu, mi se líbil třeba tento recept. Na chladné zimní večery, které nás čekají po Vánocích, bude domácí čaj jistě to pravé ořechové. A pokud jsou i vaši blízcí zero waste nadšenci, určitě ocení vaši přípravu bez zbytečného odpadu.

Domácí likér

Milovníkům něčeho ostřejšího není třeba šetřit na alkoholu a vykouzlit rovnou domácí likér. Ať už obyčejný vaječný nebo karamelový, kávový či exotický kokosový, potěší určitě nejednu dámu.

Domácí vegeta

Sladkého je v období Vánoc víc než dost a proto chcete-li obdarovat vaše blízké trochu originálněji, nasušte kromě ovoce i trochu zeleniny a udělejte výbornou domácí vegetu. Ocení ji jistě každá hospodyňka, která nemá k ochucovadlům daleko. Nejen, že vytvoříte variantu bez odpadu, ale také zdravější kousek.

Pomazánky, paštiky

Variantou pro muže může být balíček domácích pomazánek či paštik s čerstvým kváskovým chlebem (ale i bez něj).

Výrobky ručních prací

Vyrábět můžete (ekologické) svíčky, např. ze včelího vosku, soli do koupele, vlastní kosmetické výrobky či cokoliv jiného dle vaší vlastní fantazie.

Něco na zub

Když nekouzlíte ani v kuchyni, nezbývá než navštívit nějaký z bezobalových obchodů a do vlastních nádob či pytlíků nakoupit dárky pro své blízké už hotové.

Co pořídit?

  • balíček sušených plodů
  • hezky navrstvený mix luštěnin
  • koření
  • kvalitní čokoládu
  • set na vybraný recept

Vybavení pro bezodpadovou domácnost

Jestliže jsou vaši blízcí alespoň trochu nakloněni ekologickému smýšlení, jistě je potěší základní anebo pokročilá zero waste výbava, ideálně poskládaná z druhé ruky.

Co koupit?

Nic

Jednou z možností, jak nekupovat nesmysly, je i jednoduše se domluvit, že si nebudete kupovat nic. Po několika letech úmorného vyměňování sprchových gelů a svíček s kamarádkami jsme se konečně dohodly, že to necháme plavat a vánoční dárky raději podělíme mezi své rodiny a především dětem.

Nezapomeňte, že Vánoce nejsou o dárcích, ale o dobré náladě, společném čase s vašimi nejbližšími a v neposlední řadě i troše toho výjimečného mlsání. Nekažte si tohle období stresem a shonem, které se nám obchodníci snaží podstrčit.

Leave a Reply

%d bloggers like this: