V dubnu už začíná vše kvést a první zelená úroda klepe na dveře. Šáhněte po první jarní zelenině a (nebo) dojezte zbytky ze spižírny.
Pořád čerstvé
Skladovaná může být stále dostupná ještě kořenová zelenina, kterou seženete v průběhu celého roku, stejně jako brambory, cibule nebo česnek. Která zelenina je ale už dozrálá?
Na začátku dubna seženete čerstvou ředvičku a polníček. Nám na zahrádce pokračuje na podzim zasazený špenát, na trzích jistě brzy najdete i jarní cibulku nebo chřest (v druhé polovině dubna). Zelená se také pažitka nebo petrželová nať. V lesích také už můžete objevit medvědí česnek.
Jaro láká k přípravě nejrůznějších salátů z mladých listů nebo pest, které se hodí nejen na těstoviny, ale také na chleba nebo toasty. (Už jste si dělali domácí kváskový toastový chléb? Je to bomba!) A co dalšího s pestem? Mrkněte.
Jaká pesta doma můžete vykouzlit?
- klasické bazalkové pesto
- pesto z medvědího česneku
- petrželové pesto
- pesto z ředkvičkových listů
- chřestové pesto
Ředkvičky nemusíte jíst vždy na studeno s chlebem, v salátu nebo samotné. Dalším jarním receptem, pokud máte rádi vajíčka, je smaženice z ředkviček.
Z chřestu můžete uvařit polévku, zapéct ho nebo využít jarního sluníčka ke grilování a hodit ho na gril.
Víte, že “špenát” můžete uvařit nejen ze špenátu? Použijte třeba kedlubnové listy, medvědí česnek nebo kopřivy. Z medvědího česneku lze ale kromě pesta a špenátu vykouzlit také chutná polévka. O dalším využití zeleniny od kořene až po listy výborně píše pan cuketka.
Zavařeniny
Pokud nemáte přístup k čerstvé zelenině, alternativou k přípravě teplých pokrmů jsou zavařeniny. Tentokrát pod zavařeninou nemám na mysli jen ovoce ve formě džemů, marmelád či kompotů, ale také zeleninu, která byla zpracována a zavařována. Pokud jste se dobře připravili v létě, jistě vám ve spížce ještě koukají zásoby zavařenin, které dobře slouží jako základ pro teplou i studenou kuchyni. V případě, že jste se začali o lokální a sezónní zeleninu až teď nebo jste jednoduše neměli dostatečné zásoby, můžete se po zavařeninách či sterilované zelenině podívat v obchodě.
Co vše se zavařuje? Téměř vše. Ať už předvařené nebo spařené (fazole, dýně, kukuřice…), rovnou zavařené (okurky, zelí, chřest…) a nebo v kombinaci s jinou zeleninou (zelí a křen, mrkev, celer a petržel…). Až přijde sezóna, vzpomeňte si na článek o zavařování (ale nebojte, já ho připomenu). Zavařené najdete také nejrůznější směsi, např. ve formě omáček.
Ve skle nebo v plechovce?
Když se vydáte do obchodu pro zavařenou zeleninu, můžete si vybrat z plechovek nebo ze sklenic. Klasické plechovky ze železa jsou 100% recyklovatelné stejně jako ty skleněné, z hlediska ekologické stopy je ale vhodnější sklo, které navíc můžete použít pro další zavařování, až přijde čas, dejte tedy přednost jemu. Pokud ale na výběr není, plechovky skladujte stranou a vytřiďte je do kovů.