fbpx Skip to main content

Sezónně a lokálně – DUBEN

V dubnu už začíná vše kvést a první zelená úroda klepe na dveře. Šáhněte po první jarní zelenině a (nebo) dojezte zbytky ze spižírny.

Pořád čerstvé

Skladovaná může být stále dostupná ještě kořenová zelenina, kterou seženete v průběhu celého roku, stejně jako brambory, cibule nebo česnek. Která zelenina je ale už dozrálá?

Na začátku dubna seženete čerstvou ředvičkupolníček. Nám na zahrádce pokračuje na podzim zasazený špenát, na trzích jistě brzy najdete i jarní cibulku nebo chřest (v druhé polovině dubna). Zelená se také pažitka nebo petrželová nať. V lesích také už můžete objevit medvědí česnek.

Jaro láká k přípravě nejrůznějších salátů z mladých listů nebo pest, které se hodí nejen na těstoviny, ale také na chleba nebo toasty. (Už jste si dělali domácí kváskový toastový chléb? Je to bomba!) A co dalšího s pestem? Mrkněte.

Jaká pesta doma můžete vykouzlit?

Ředkvičky nemusíte jíst vždy na studeno s chlebem, v salátu nebo samotné. Dalším jarním receptem, pokud máte rádi vajíčka, je smaženice z ředkviček.

Z chřestu můžete uvařit polévku, zapéct ho nebo využít jarního sluníčka ke grilování a hodit ho na gril.

Víte, že “špenát” můžete uvařit nejen ze špenátu? Použijte třeba kedlubnové listy, medvědí česnek nebo kopřivy. Z medvědího česneku lze ale kromě pesta a špenátu vykouzlit také chutná polévka. O dalším využití zeleniny od kořene až po listy výborně píše pan cuketka.

Zavařeniny

Pokud nemáte přístup k čerstvé zelenině, alternativou k přípravě teplých pokrmů jsou zavařeniny. Tentokrát pod zavařeninou nemám na mysli jen ovoce ve formě džemů, marmelád či kompotů, ale také zeleninu, která byla zpracována a zavařována. Pokud jste se dobře připravili v létě, jistě vám ve spížce ještě koukají zásoby zavařenin, které dobře slouží jako základ pro teplou i studenou kuchyni. V případě, že jste se začali o lokální a sezónní zeleninu až teď nebo jste jednoduše neměli dostatečné zásoby, můžete se po zavařeninách či sterilované zelenině podívat v obchodě.

Co vše se zavařuje? Téměř vše. Ať už předvařené nebo spařené (fazole, dýně, kukuřice…), rovnou zavařené (okurky, zelí, chřest…) a nebo v kombinaci s jinou zeleninou (zelí a křen, mrkev, celer a petržel…). Až přijde sezóna, vzpomeňte si na článek o zavařování (ale nebojte, já ho připomenu). Zavařené najdete také nejrůznější směsi, např. ve formě omáček.

Domácí zavařený ajvar

Ve skle nebo v plechovce?

Když se vydáte do obchodu pro zavařenou zeleninu, můžete si vybrat z plechovek nebo ze sklenic. Klasické plechovky ze železa jsou 100% recyklovatelné stejně jako ty skleněné, z hlediska ekologické stopy je ale vhodnější sklo, které navíc můžete použít pro další zavařování, až přijde čas, dejte tedy přednost jemu. Pokud ale na výběr není, plechovky skladujte stranou a vytřiďte je do kovů.

Leave a Reply