fbpx Skip to main content

Redukujeme domácnost – 1. díl: minimalismus

Jaro je často impulsem k velkému jarnímu úklidu, takže tady máme první seriál. Tentokrát bych se ráda posunula od redukování odpadu k redukování zbytečných věcí v domácnosti, které jsou pro nás ve výsledku odpadem, který domů nepřinášíme, ale dlouhodobě skladujeme.

Koncept Zero Waste jde ruku v ruce s konceptem minimalismu. Pod minimalismem si nemusíte představit jen umělecký směr 20. století, ale také životní styl, který upřednostňuje jednoduchost v každodenním životě. Je to souhrn přesvědčení, že méně je někdy více, že méně věcí může znamenat více štěstí. Je to uvolnění životního prostoru od zbytečných věcí. Jsou to úspora času i prostoru, zefektivnění prostředků, zkvalitnění života.

Minimalismus znamená, že se zbavíte všeho nepotřebného. Buďte k sobě naprosto upřímní. Často máme byt zavalený věcmi, na které se roky ani nepodíváme. V krabicích máme vzpomínky, které se nám otevřou jen v okamžiku, kdy otevřeme víko krabice. Hromadí se nám elekronika, kterou nevyužíváme, kuchyňské náčiní, oblečení anebo třeba staré sešity ze školy. Nedá se přesně definovat, co je pro vás nepotřebné, ale pokud si nevíte rady, co v domácnosti ponechat a co zahodit, zkuste si u několika věcí odpovědět na následující otázky:

  • Jak často to potřebuji?
  • Potřebuji to vůbec?
  • Mám pocit, že to někdy budu potřebovat?
  • Dá se daná věc půjčit?
  • Má daná věc pro mě hodnotu?
  • Lpím na tom jen ze zvyku?
  • Lpím na tom proto, že mi to někdo dal?

Někdy je obtížně se s věcmi rozloučit, obzvlášť mají-li pro vás nějakou emocionální hodnotu. Jděte na to pomalu a postupně a netrestejte se za to, když se vám některé věci nepodaří z bytu odstranit hned. Brzy ale uvidíte, že vyklizení vašeho domácího prostoru vám přinese zvláštní pocit uspokojení a klidu, takže další zbavování už bude jednodušší.

Minimalistická pravidla

Jedno ze základních pravidel, které lze při zbavování se věcí použít, je pravidlo 90/90. Pokud přemýšlíte, zda si danou věc ponechat či poslat dál, vzpomeňte si, jestli jste ji použili v předchozích 90 dnech. Ne? A hodláte ji v 90 dnech použít? Ne? To je tedy půl roku, co vám ona věc zabírá místo v domácnosti.

Pokud stále váháte a schovávate věci jen pro případ, že by se někdy mohly hodit, můžete se inspirovat např. minimalisty Joshua Millburn a Ryan Nicodemus. Ti vymysleli pravidlo 20/20, které říká, že:

Cokoliv, čeho se vzdáme, co opravdu potřebujeme, můžeme nahradit za méně než 20 dolarů (500 korun) a méně než 20 minut na našem aktuálním místě.

Jiné pravidlo, které vám může ulehčit rozhodování co ponechat a co ne, je pravidlo 80/20 známé pod názvem Paretův princip. Podle Pareta pramení 80 % důsledků z 20 % příčin, 80 % zisků je dosaženo z 20 % činností. Toto pravidlo lze aplikovat na celou řadu sfér z lidského života.

Jak to uvést do praxe u redukce domácnosti? Podívejte se na svůj šatník. Můžete říci, že 80 % času nosíte pouze 20 % svého oblečení? Když vaříte, dá se říct, že na 80 % jídel využíváte jen 20 % kuchyňského nářadí a spotřebičů? Když si vaše děti hrají, s čím si hrají 80 % času? Vidíte, že máte v domácnosti vlastně spoustu zbytečných věcí, které přijdou málokdy k užitku?

Kam s tím vším?

Když už se rozloučíte s věcmi, které vám v bytě zbytečně zabírají místo, přichází otázka, kam s nimi. Je často jednoduché vzít pytel, nasypat vše do něj a hodit ho do popelnice. Vy však můžete dát nepotřebným věcem nový život. Většina věcí lze použít dále v jiné domácnosti, jinými lidmi, kteří právě vaše věci potřebují.

Výčet všech míst, kam se dá zajít s nepotřebnými věcmi, kam je prodat či udat, by byl neskutečně dlouhý. Pro představu uvádím obecný přehled možností. Jednotlivým položkám z domácnosti jako je kuchyň, koupelna, oblečení či hračky, se budeme věnovat v dalších dílech tohoto seriálu.

Dobročinné obchody

Dobročinné obchody jsou místa, kam donesete zboží, oni jej prodají a výtěžek z prodeje je použit pro neziskový sektor. Kromě darování nepotřebných věcí tam můžete také nakoupit věci, které vám v domácnosti naopak chybí. Seznam níže zmíněných dobročinných obchodů včetně adres najdete zde nebo si je můžete zobrazit přehledněji v mapě. Další dobročinné obchody budeme přidávat v průběhu, ale můžete se zapojit i vy a přidat je do naší bezodpadové mapy.

Dobročinné obchody Domova Sue Ryder
webová stránka: http://www.sue-ryder.cz/dobrocinne-obchody.html

Dobročinný obchod domova Sue Ryder

Dobročinné obchody Domova Sue Ryder přijímají a prodávají darované věci na různých místech Prahy. Z výtěžku pomáhají financovat péči o klienty Domova Sue Ryder. Přijímají moderní (max. 3 roky staré) oblečení, módní doplňky, boty, dárkové předměty, originální CD a DVD, knihy, keramiku, sklo, porcelán, sportovní a domácí potřeby, funkční elektrospotřebiče, obrazy, hračky, nábytek (celý seznam najdete zde).

Dobročinné obchody Cesty domů
webová stránka: https://www.cestadomu.cz/obchody

Dobročinný obchod Cesty domů

Cesta domů provozuje dva dobročinné obchody v Praze – v Holešovicích a na Břevnově. Do obchodů můžete zanést knihy, staré nádobí, oblečení všeho druhu.

Obchody nadace Veronica
webová stránka: http://www.nadacniobchod.cz/

Dobročinný obchod nadace Veronica

Veronica je organizace zabývající se ochrannou přírody, krajiny a životního prostředí. Nadaci i její dobročinné obchody najdete v Brně. Můžete tam donést zboží různého druhu jako je oblečení, boty, knihy, dárkové předměty, drobná elektronika, bižuterie a jiné šperky, keramika, sklo, porcelán, dárkové předměty a jiné.

Obchod MOMENT ČR o.p.s.
webová stránka: http://dstod6.wixsite.com/moment-ops

Dobročinný second hand se nachází v Ostravě. Darovat můžete oblečení, klobouky, kabelky, obuv, hračky a dětské věci, nádobí a keramiku, bižuterii, knihy, CD a hry.

Dobročinný obchod domácího hospice Jordán
webová stránka: http://www.hospicjordan.cz/cz/dobrocinny-obchod

Dobročinný obchod domácího hospice Jordán

Obchod se nachází v Táboře. Získané finanční prostředky slouží k financování hospicové péče v organizaci. Přijímá módní doplňky, boty, dárkové předměty, originální CD a DVD, knihy, keramiku, sklo, porcelán, domácí potřeby, funkční elektrospotřebiče, obrazy, hračky, věci pro děti a sezónně zahradnické potřeby.

Dobroděj
webová stránka: http://www.handicap.cz/index.php?idkat=82

Dobročinný obchod provozovaný spolkem HANDICAP ve Zlíně. Uvítají věci funkční a čisté – oblečení, zánovní i nové boty, kabelky, nevšední módní doplňky, bižuterii a šperky, drobnou elektroniku, zajímavé knihy a časopisy, originální CD, DVD, gramodesky, pěkné hračky, sportovní potřeby, dárkové předměty, obrazy, starožitnosti, sklo, keramiku i drobnosti, které potěší oko i mysl.

Dobročinný obchůdek Diakonie Vsetín
webová stránka: http://www.diakonievsetin.cz/novinky-a-akce/clanky-a-rozhovory/diakonie-otevrela-prvni-dobrocinny-obchudek-ve-vsetine/

Otevření dobročinného obchůdku Diakonie Vsetín

Do obchůdku ve Vsetíně můžete darovat věci prostřednictvím pracovníků Diakonie v domově Jabloňová (ulice Strmá 26) každou středu od 14 do 16 hodin. Diakonie přebírá pouze malé množství z věcí pro děti i dospělé, hraček, kabelek, šátků, bižuterie, ale i skla, porcelánu či keramiky.

Dobročinný obchod Naděje
webová stránka: http://www.nadeje.cz/uherske_hradiste/dobrocinny_obchod

Tento obchod se nachází v Uherském Hradišti a výtěžek z prodeje putuje na podporu poskytování sociálních služeb pro lidi s handicapem. Lze darovat oblečení, módní doplňky, boty, domácí textil, domácí potřeby, keramiku, sklo, porcelán, hry a hračky, originální CD a DVD, knihy, obrazy, umělecké předměty, funkční elektrospotřebiče, sportovní potřeby, dárkové předměty, drogerii (nepoužitou).

Další potřebná místa

Potřebnými místy mám na mysli všechna ta místa, kde jsou rádi za každou věc, která jim chybí. Mám na mysli azylové domy, armády spásy, dětské domovy, apod. Protože je těchto míst opravdu mnoho, přehled najdete v mém seznamu bezodpadových míst, ale můžete si je zobrazit přehledně i na mapě.

Darování za odvoz

Nevyhazujto
webová stránka: https://nevyhazujto.cz/

Nabízet lze zboží z kategorií dům a zahrada, kancelář, oblečení a doplňky, elektronika a počítače, hudba a film, chovatelství a zvířata, velké a malé spotřebiče, knihy a tisk, auto-moto, sběratelství a umění, sport a cestování, pro děti, ostatní.

Daruji za odvoz
webová stránka: http://www.darujizaodvoz.cz/

Nabízet lze zboží kategorie automobily, motocykly, zvířata, dětské zboží, sportovní potřeby, dům a zahrada, elektro, nábytek, oblečení, hudební nástroje, knihy, mobilní telefony, nářadí, PC, notebooky, starožitnosti a slevy, vstupenky.

One thought to “Redukujeme domácnost – 1. díl: minimalismus”

Leave a Reply