fbpx Skip to main content

Zahradníkův rok aneb zero waste kalendář

Chcete-li tvořit minimální odpad, k nákupu nestačí použít jen vlastní pytlíky a nádoby, je třeba vybírat lokální a sezónní ovoce a zeleninu. Víte, které si v obchodě vybírat? Připravili jste si vhodné zásoby na zimu?

Vaření ze sezónní zeleniny je pro mě jeden z největších výzev redukce odpadu v naší domácnosti. V teplém období je možností na kreace v kuchyni mnoho: produkce vlastní, nákup produkce místní, nákup v lokálním obchodě s produkcí tuzemskou a nebo vlastní sběr v divoké přírodě. V zimě je ale situace horší. Pokud nemáte prostory, kde ovoce a zeleninu uskladnit, musíte v obchodech chytře vybírat.

Stop dovozu

Proč vlastně nekupovat dovážené suroviny? Často vypadají mnohokrát lépe než ty tuzemské. Občas bývají i levnější. Navíc v našich zeměpisných podmínkách třeba banány nerostou, že?

Dovážené potraviny k nám cestují několik tisíc kilometrů. Taková cesta uvolní do ovzduší velké množství oxidu uhličitého. Nadměrná koncentrace tohoto plynu posiluje skleníkový efekt a má negativní dopady na klimatické změny.

Aby ovoce a zelenina tak náročnou cestu vydržely, potřebují často chemické ošetření. Tuzemské potraviny vyžadují méně chemikálií, prospíváme tak nejen ekologii, ale také sobě.

Pro tak dlouhou vzdálenost je nutné nejen správné skladování, ale i brzká sklizeň – plody jsou sbírány ještě nezralé. Kromě dlouhé cesty a nejrůznějších překládek také čekají na pultech supermarketů, cesta od sklizně k zákazníkovi tak může trvat i několik týdnů. Regionální potraviny jsou oproti tomu čerstvé.

Potraviny z našeho přirozeného prostředí jsou pro nás výživově hodnotnější než ty, na které naše těla nejsou po desetiletí zvyklá. Například citrusy mají přirozenou funkci ochlazovat organismus, což je přirozené a žádoucí v teplých klimatických podmínkách, nikoliv u nás v zimě.

Koupí tuzemského ovoce nebo zeleniny podporujete naše zemědělství, český trh i českou práci. Soběstačnost je jedna z nejdůležitějších věcí v rámci republiky, umožňuje nezávislost a svobodu. Podpora lokálních potravin vede také k nižší nutnosti vyvážení nebo vyhazování a tedy k nižšímu plýtvání potravinami.

Lidé pěstující nebo sklízející potraviny z některých zemí pracují často v nelidských nebo neetických podmínkách, abychom si je mohli ve vyspělých zemích kupovat levně.

U potravin vypěstovaných v České republice máte větší záruku kvality, jelikož máme přísnější normy než jsou normy evropské či světové. Importované zboží pak může být horší kvality – je nechvalně známo, že jsme popelnicí Evropy.

Na jahody v zimě?

Dnes by Maruška nemusela chodit za dvanácti měsíčky, aby v zimě nakoupila jahody, stačilo by navštívit obyčejný supermarket. Většina ovoce a zeleniny je k dostání po celý rok. Člověk pak velice rychle zapomene, jaké je to vlastně vařit ze sezónních surovin, jako to dělali naši předci.

V následujících měsících se tedy můžete těšit na seriál přehledem aktuální ovoce a zeleniny, s ukázkou našeho jídelníčku a inspirací na každý měsíc.

Přehledný kalendář českého ovoce a zeleniny

Co u nás kdy roste? Přehlednou tabulku vytvořila vitalia.cz:

Jak vařit v průběhu roku s použitím lokálních sezónních surovin?

Takhle jsme vařili v lednu a v únoru.

Leave a Reply

%d bloggers like this: