fbpx Skip to main content

Těšíme se na Vánoce i bez odpadu

Když jsem přemýšlela nad tím, jakou formu adventního kalendáře letos pojmu pro svého syna, bylo mi jasné, že bude splňovat několik podmínek:

  • bude doma vyrobený
  • nebude vytvářet zbytečný odpad
  • bude obsahovat zdravé mlsání, žádné cukrovinky
  • bude obsahovat nejen dobroty, ale i činnosti

Když jsme se synem vytvářeli garáž pro auta, zalíbila se mu na fotkách jedna z toaletních ruliček. V té době jsme doma neměli dostatečný počet ruliček (tedy konkrétně doma byla k použití jen jedna), a tak jsem si řekla, že mu ruličkovou konstrukci nechám právě na adventní kalendář.

Výhoda být ve spojení s maminkami je, že se vždycky najde některá, která doma ruličky má. Nemusela jsem tedy čekat, až s naší spotřebou jediné ženy v domácnosti nasbíráme 24 ruliček, ale využila jsem darovaných.

Protože jsem chtěla, aby byl kalendář nejen z recyklovaného materiálu, ale aby se také dal bez problémů zrecyklovat nebo zkompostovat zpátky, vyrobila jsem si vlastní plně kompostovatelné lepidlo. Slepovala jsem ruličky k sobě nejprve po dvou, pak po čtyřech, až mi vznikla mřížka 6 x 4.

V kalendáři, který mi byl inspirací, byla každá rulička uzavřená zvlášť. To mi připadalo nejen pracné, ale zároveň nepraktické, protože papírový okraj víčka by na ruličce zůstal i po otevření kalendáře (a navíc už jsem si slepila ruličky první k sobě :)). Na starý papír (použila jsem obal od mouky ze mlýna) jsem si obkreslila jednotlivé ruličky a popsala je čísly.

K výrobě domečku jsem použila starou krabici, která měla akorát rozměry na to, abych do ní vložila ruličkovou mřížku. Nemusela jsem tedy příliš slepovat, pouze jsem odřízla vrchní části, které jsem pak použila na střechu, a zařízla jsem vršek krabice tak akorát, aby příliš nevyčníval nad ruličky. Konce jsem oblepila papírovou lepící páskou. Střechu jsem ke spodní části nepřilepovala, aby byl domeček variabilní.

Na dno krabice jsem pak ještě nalepila druhý starý papír od mouky, aby se trochu zpevnila konstrukce. Takhle vypadá domeček, který by měl zůstat po otevření celého adventního kalendáře, a může tak sloužit například jako garáž pro malá autíčka:

Protože jsem do kalendáře chtěla umístit i nějaké dobroty, jako jsou oříšky nebo sušené plody, součástí mého vyrábění bylo i šití malinkých pytlíčků na drobnosti. Využila jsem k tomu staré látky, kterou jsem si kupovala na začátku svého učení se šít, a provázků z dárkových tašek, kterých mám doma nepočítaně a nerada v nich daruji dárky. Papírovou část tašek jsem zrecyklovala.

Dále bylo třeba připravit, co do adventního kalendáře dám. Já si nachystala:

  • básničky
  • omalovánky
  • perníčky
  • sušené ovoce
  • oříšky

A ještě plánuji přidat dvě pohádky.

Překvapení jsem nastrkala do ruliček…

A ruličky zasunula do domečku:

A advent může začít!

Leave a Reply

%d bloggers like this: