fbpx Skip to main content

Sezónně a lokálně – ÚNOR

Sezónní stravování je v únoru podobné jako v lednu. Ve spíži pravděpodobně prořídly zásoby zavařenin i uschované zeleniny, a tak je vaření ztíženo omezením výchozích surovin. Přesto lze ale uvařit spoustu tradičních i netradičních jídel bez nutnosti sáhnout po dovezených surovinách.

Tentokrát jsem se zaměřila na jednotlivou zeleninu a recepty, které mají v základu právě jeden druh zeleniny. Většinu zeleniny totiž používám vždy jedním a tím samým způsobem, což se při takto omezených ingrediencí smrsklo na pár oblíbených jídel, které točíme dokola, a už nám lezou krkem.

Cibule

Říká se, že člověk může spíše vařit bez ohně, než bez cibule. A cibule mnohdy bývá základem pokrmů, polévek i pomazánek, ať už syrová, smažená či dušená.

Česnek

Léčivý česnek tvoří podobně jako cibule nedílnou součást našich jídel.

Celer

Celer můžeme jíst jak syrový, tak v tepelné úpravě. Kromě kořenu, který je u nás populární především do vývarů, se dají jíst i listy, které jsou bohaté na vitamin A. Celer má dokonce i léčivé účinky.

Syrový celer se skvěle hodí do salátů:

A celerová jídla?

Mrkev

Mrkev je jedna z nejuniverzálnějších potravin – můžeme ji jíst syrovou, vařenou, pečenou a dokonce i na sladko v nejrůznějších buchtách či cukroví. Příznivých účinků, jak na nás mrkev blahodárně působí, najdeme mnoho.

Kde je základem mrkev?

Na sladko

A pokud koupíte mrkev s natí, můžete si k těstovinám udělat pesto z mrkvové natě.

Petržel

Zelenina opředená řadou mýtů prý umí léčit a povzbuzovat chuť k jídlu. Byla by škoda schovávat si ji jen pro poctivé vývary, když ji můžeme například upéct.

Jak tedy využít petržel?

Pastinák

Koupili jste si někdy namísto petržele pastinák? Možná o tom ani nevíte. Pastinák má však na rozdíl od petržele sladší chuť, hodí se tedy kromě klasické kuchyně i do dezertů.

Z pastináku připravíte:

Dýně hokkaido

Dýni na tisíc způsobů jsme si užili hlavně na podzim, pokud vám ale ještě nějaká zbyla, můžete z ní připravit:

Řepa

Velmi zanedbávaná zelenina, mnohým lidem znechucená z jediné úpravy ze školních jídelen, je velice zdravá a bohatá například na železo, kterého může být nedostatek v těhotenství. Kromě klasické řepy nakládané můžeme řepu jíst syrovou, vařenoupečenou.

I řepu můžeme upravovat na sladko:

Zelí

Nejspíš už máte hotovo z podzimu, ale kdybyste přeci jen náhodou ještě neměli vyzkoušeno, zelí je nejlepším základem kvašené zeleniny, tzv. pickles. Pokud však máte zelňačky, klasického dušeného a kvašeného zelí už dost, zkuste něco jiného.

Co dalšího s hlávkou?

Kapusta

Na kapustu mám také nelibé vzpomínky ze školní jídelny, o to větší pro mě bylo překvapení, že mi tenhle zelený kousek moc chutná, obzvlášť v kombinaci s mrkví.

V hlavní roli kapusta?

Kromě klasické kapusty můžeme v únoru nalézt i kapustu růžičkovou. Ta je oproti své kolegyni o dost menší a hodí se jako příloha nebo do zeleninových polévek.

Kedlubna

Kedlubna je výborná zelenina, která se skvěle hodí čerstvá k večernímu chroupání. Umíte ji ale upravit i tepelně?

Jak uvařit kedlubnu:

Ředkvičky

Podobně jako kedlubna i ředkvičky nejčastěji konzumujeme syrové. Na chlebu, ve formě přísady do nejrůznějších pomazánek či do salátů. Ale i z ředkviček můžeme uvařit.

Co z ředkviček?

Brambory

V (ne)poslední řadě se ve sklepě nachází brambory. Věřím, že recepty z brambor jsou všem důvěrně známé, takže ať už si dáte bramborové placky, bramboračku, bramborové noky, pečené brambory, bramborovou kaši či klasické vařené brambory, jistě to pro vás nebude nic nového.

Saláty

Kromě zeleniny lze v zimě dokonce i sklízet nejrůznější druhy salátů – ať už se jedná o špenát, rukolu, polníček či mangold. Využijte skladované zeleniny k tvorbě zeleninových salátů a nebojte se přidat naklíčené luštěniny.

Masožravci zkrátka nepřijdou

V zimě je zkrátka nejčerstvější maso. Pokud máte maso rádi, teď je ta pravá doba si ho dopřát v nejrůznějších obměnách. Pokud ještě nemáte svého oblíbeného farmáře, najděte si ho v adresáři farmářů. Nejen, že mnohem pravděpodobněji nakoupíte bez zbytečných igelitů než v supermarketu, ale také podpoříte etické chovymenší české zemědělce, kteří stále víc ubývají kvůli velké konkurenci velkochovů.

Pokud se chystáte na drůbež, nebojte se koupit zvíře celé. Kosti zpracujte do vývaru, vnitřnosti upravte dle chuti či podarujte domácí zvířata a zbylé maso pak uvařte či upečte, třeba na kořenové zelenině nebo s knedlíkem a se zelím.

Podělte se se svými oblíbenými zimními recepty! Příště se zaměřím na luštěniny, obiloviny a co v zimě (bez obalu) na chleba.

Leave a Reply