fbpx Skip to main content

Redukujeme domácnost – 4. díl: oblečení

Jedno z největších plýtvání se odehrává v našich šatních skříních. Pozorně se podívejte. Kolik kousků nosíte jen jednou ročně? Kolik oblečení schováváte pouze z nostalgie jako vzpomínku na nějakou událost? A které kousky vám zbytečně leží na dně šatníku, jen pro případ, že si vezmete kousek jiný?

Já moc módě neholduji a oblečení nakupuji jen v sebeobraně, když už opravdu musím (mám ve skříni kousky staré i 10 let a více), takže nejsem ten nejlepší rádce, co se týče nákupů a módních rad. Nila ale na svém blogu píše skvělou sérii o pomalé módě a vybízí k zamyšlení se nad tím, co nosíme.

A než začnete nakupovat (staré) nové modely, zkuste si udělat pořádek ve skříni a nepotřebné kusy zrecyklujte, prodejte či odneste na potřebná místa. Kam třeba?

Odneste ho do obchodu

Věděli jste, že značkové oblečení můžete vrátit zpět do provozu přímo ke zdroji? Recyklace je aktuální téma nejen pro odpady, ale také pro oděvní materiál, a tak se přidávají řetězce, které tento výkup umožňují. Tzv. shwopping (z anglického swap – vyměnit a shopping – nakupovat) probíhá tak, že do obchodu přinesete staré oblečení a na oplátku dostanete slevový voucher na nákup nového. Nutno ale zmínit, že tyto velké obchodní řetězce většinou nejsou příliš ekologické a etické při výrobě, takže se nejedná o nejlepší variantu zbavení se oblečení.

Které obchody recyklují?

H&M má v každém obchodě kontejner na použité oblečení. Za tři kusy starého oblečení dostanete slevu 30 Kč na nové.

Marks & Spencer. Pokud do prodejny Marks & Spencer přinesete své obnošené oblečení nebo obuv, dostane od obchodu poukázku na slevu 150 Kč. Získáte tak slevu 150 Kč na nákup nad 1000 Kč. Poukázku můžete využít na nákup nezlevněného oblečení, módních doplňků, bot nebo kosmetiky v celkové ceně minimálně 1000 Kč.

Timeout pořádá pravidelné slevové akce „něco za něco“.

IntimissimiCalzedonia vybírají staré plavky, za které dostanete 50% slevu na plavky nové.

Vyměňte ho s někým jiným

Oblečení (anebo cokoliv jiného) můžete vyměnit s někým jiným za balíček dle vašich preferencí na Swaplace.

Swaplace.cz

Podobnou službu nabízí Vinted, kde je kromě výměny možné oblečení i nakupovat a prodávat. Kromě standardní výměny a prodeje oblečení lze nabízet i módní doplňky a kosmetiku.

Vinted.cz

Vyměnit oblečení v Praze můžete také v SWAP of clothes Prague.

Uspořádejte vlastní prodejní či výměnnou akci

Pozvěte své kamarády a kamarádky a nabídněte jim své oblečení. Můžete se domluvit, že i oni přinesou své kousky a na oplátku si vyberete vy. Spojíte tak příjemné s užitečným a kromě skvělého posezení s přáteli pročistíte i váš šatník (anebo i další skříně).

U mé kamarádky v práci si mezi sebou ženy vyměňují oblečení a udržují si tak šatník stále v pohybu.

Prodejte ho

Pokud máte staré oblečení v opravdu dobrém stavu a myslíte, že by stálo za víc než za pár kaček, je vhodné jej prodat. Serverů, na které lze oblečení vystavit, je téměř nekonečné množství. Zkuste upřednostit ty, kde nemusíte pro prodej využívat přepravní služby a můžete využít osobní předání.

Darujte ho

V úvodním článku jsem zmiňovala dobročinné obchody. Veškeré z nich přijímají čisté oblečení a většina i módní doplňky. Kde je nejbližší dobročinný obchod se můžete podívat na mapě.

Charitativní bazar Daruj hadry v Praze přijímá oblečení (dámské, pánské a dětské oděvy, kabely či šperky) v nárazových termínech. Další bazar se chystá na jaře tohoto roku.

V Praze také funguje obchod s darovaným oblečením Přestupní stanice, který zaměstnává lidi ohrožené sociálním vyloučením.

Oblečení sbírají také některé second handy. Je třeba se ale nejprve zeptat, zda vám oblečení vezmou a případně, zda vám za něj budou ochotní zaplatit.

Kontejnery na textil

Oblečení všeho druhu, některé módní doplňky a čisté boty lze odnést do jednoho z kontejnerů na textil. Oblečení pak může putovat na charitativní účely (dětem, lidem v azylových domech, lidem z válkou postižených zemí, uprchlíkům, lidem ze země třetího světa), materiál může být zpracován na novou tkaninu (hadry, mopy) či úplně recyklován na vlákna a použit při výrobě nového oblečení. Nezpracovaný materiál z textilu může být použit také při výrobě energie, např. jako palivo.

Potex
webová stránka: http://www.potex.cz/

Potex spravuje přes 480 kontejnerů na textil v Praze a blízkém okolí. Ošacení, boty a bytový textil využijí například v Naději a Centru sociálních služeb Praha, které se starají o osamělé a lidi bez domova nebo v Progressive a Sananimu, kde pracují především s drogově závislými. Použitý textil také dále dobře slouží v organizaci Společnou cestou, která mimo jiné provozuje azylové ubytování pro matky a rodiny s dětmi. Věci, které se již nosit a používat nedají, putují za symbolickou cenu ke zpracování do třídíren, které jsou na recyklaci textilu dobře vybaveny. Seznam všech kontejnerů najdete na mapě.

Mapa kontejnerů

Diecézní charita
webová stránka: http://dchb.charita.cz/baltazar/seznam-kontejneru-na-satsvo/

Diecézní charita má kontejnery rozmístěné v Jihomoravském kraji. Seznam všech kontejnerů naleznete na uvedeném odkazu.

E+B Textil
webová stránka: http://www.ebtextil.cz/cs/sberna-mista/

V Brně provozuje kontejnery na textil také firma E+B Textil. V třídírně oblečení roztřídí a část putuje do second handů, do zemí třetího světa nebo na charitativní účely, méně kvalitní materiál je použit na hadry a spolupracují také s odběrateli, kteří textil vypárají nebo rozdrásají na vlákna a použijí znovu na výrobu.

Textileco
webová stránka: https://www.textileco.cz/

Kontejnery značky Mobileco mají za partnera Český červený kříž. Kromě oblečení (oděvy, oděvní doplňky, kabelky a tašky, obuv, hračky a bytový textil) mají také kontejnery na elektrospotřebiče, kam je možné odnést telefony, notebooky, tablety a PC příslušenství, fotoaparáty, elektrické hračky, nabíječky, baterie a další drobné elektrospotřebiče. Seznam všech míst, kde kontejnery naleznete, je na webových stránkách.

Diakonie Broumov
webová stránka: http://www.diakoniebroumov.cz/cs/sbirkova-cinnost/sberne-kontejnery-v-cr

Diakonie Broumov má kontejnery na textil rozmístěné po celé České republice. Seznam najdete na webových stránkách uvedených výše.

Mapu dalších možností sběru obnošeného šatstva nabízí Ekomapa od Ekologického institutu Veronica.

Ekomapa

Leave a Reply