fbpx Skip to main content

Redukujeme domácnost – 3. díl: koupelna

V koupelně se koncept minimalismu a života zero waste střetávají kromě jídla asi nejvíce. Za život vyhodíme stovky, snad i tisíce, lahviček od šampónů a sprchových gelů, plechovek pěn na holení, holítek či žiletek, obalů nejrůznějších krémů a kosmetických přípravků, obalů líčidel i starých líčidel, rozbitých sponek, negumičkujících gumiček, kartáčků na zuby, tub od pasty a samozřejmě nezapomínejme také na čistící prostředky, které kromě plastových obalů často škodí i svou toxicitou.

Pokud se nějakým způsobem zajímáte o to, jaké výrobky na své tělo používáte, pravděpodobně jste už značnou část své koupelny vyházeli pryč. Pokud vás ale stále straší přemíra plastových lahviček, můžete udělat krok ještě dál.

Čistící prostředky

Čistící prostředky jsou dobrým pánem, ale i zlým sluhou, moderní společnosti. V touze po dokonale čisté domácnosti kupujeme kouzelné přípravky z reklam v domnění, že se naše podlaha bude lesknout jako ta na obrazovce. Napadlo vás ale, co všechno v takovém přípravku je a co díky vytřené podlaze denně dýcháte?

O tom, proč všechny čistící prostředky nejsou bezpečné, by mohl být celý článek, který si můžete přečíst například zde. Já bych zde ráda uvedla, že namísto těchto čističů lze použít čističe ekologické a téměř bezobalové.

Základní výbavou ekologického čištění domácnosti jsou:

  • jedlá soda – k dostání v papírovém obalu zde anebo přímo bez obalu v nebaleno.eu
  • mýdlo (olivové, kokosové) – v jakékoli prodejně přírodních mýdel
  • citrón/kyselina citrónová – dostupná ve Fichemě, kde lze vrátit obaly zpět
  • ocet – zde jsem zatím bezobalovou variantu bohužel nesehnala
  • prací soda – prodává opět např. Fichema
  • perkarbonát sodný – znovu Fichema

Pokud už jste si našli náhradní řešení, jak čistit domácnost, je na řadě otázka, co s čistícími prostředky, které máte dosud v domácnosti. Do směsného odpadu určitě nepatří, můžete je:

  • v první řadě je můžete v klidu dopotřebovat a pak se poohlédnout po nějakých ekologičtějších
  • opět je nabídnout svým kamarádům, blízkým
  • využít inzertních serverů nebo Facebooku a nabídnout je za odvoz
  • odnést je na nejbližší potřebné místo nebo neziskové organizace
  • odnést do sběrného dvora do nebezpečného odpadu

Čistící prostředky můžete darovat například na Charitu ČR. Seznam všech charit naleznete na webu charita.cz.

Mapa azylových domů Charity ČR

Před návštěvou charity, azylového domu či dobročinného obchodu doporučuji na místo nejprve zavolat a domluvit se, zda vámi vybrané věci opravdu přijmou.

Podívejte se, jestli ve vašem okolí neprobíhá sbírka úklidových čistících prostředků. Sbírky často probíhají po velkých událostech jako jsou např. povodně.

Hygienické potřeby

Použitý kartáček určitě nikomu neudáte. Můžete ho ale použít na čištění různých nepřístupných míst (např. klávesnice, filtru fénu), čištění vodního kamene (za pomoci octa), čištění šperků (pomůže vám zubní pasta).

Pokud už jste podnikli některé zero waste kroky, určitě už máte doma menstruační kalíšek. Jestli jste se pro něj rozhodli teprve v průběhu redukování odpadu v domácnosti, pravděpodobně vám doma zbyly jednorázové dámské hygienické potřeby, ke kterým se nechcete vracet. Tyto potřeby rádi uvítají v azylových domech pro ženy.

Nepoužitou drogerii je možné donést např. do Dobročinného obchodu Naděje. Použitou můžete dopotřebovat, zkuste ji donést třeba do azylových domů nebo ji nabídnout na Facebooku či serverech pro věci za odvoz. Když jsem nabídla na Facebooku v místní skupince svou nevyužívanou kosmetiku, jen se po ní zaprášilo.

Cetky

Sponky, gumičky nebo třeba nadbytečné hřebeny můžete nabídnout malým parádnicím ve vašem okolí nebo zajít do azylového domu pro matky s dětmi či nějakého dětského domova. Tam starší slečny mohou uvítat i nějaké líčení.

Protříděný koupelnový šuplík

Hadry

Zkuste namísto vyhazování hadrů hodit hadry do pračky. Vyvařte je na 90, přidejte do máchání ocet a máte hadry jako nové.

Leave a Reply