fbpx Skip to main content

Menstruace s nulovým odpadem

Napadlo vás někdy, kolik vložek nebo tamponů za svůj život vyhodíte? Ať už je vám pohodlnější ta či ona varianta, každý měsíc přidáváme na skládky další a další hromady odpadu, kterému se dá celkem jednoduše předejít. Způsobů je hned několik.

Průměrná žena má za život cca 400 period. Na jednu menstruaci vychází zhruba 25 tamponů nebo vložek (počítejme s průměrem 5 ks na den a menstruaci s délkou 5 dní). To je za život 10 000 nerozložitelných chemicky vyrobených kusů. Alternativami však nejen prospějete životnímu prostředí, ale také ušetříte.

Menstruační kalíšek

Menstruační kalíšek je nádobka vyrobená z hypoalergenního lékařského silikonu určená k vnitřnímu použití podobně jako tampony. Na rozdíl od nich však v sobě nezadržuje bakterie a není chemicky bělen (o všech rizicích užívání tamponů se dočtete třeba tady).  Vyrábí se ve dvou velikostech – pro ženy před porodem a po porodu. Do pochvy se zavádí složený, uvnitř se pak díky podtlaku rozevře a přilne k poševním stěnám. Po naplnění, obvykle nejpozději po 12 hodinách, je třeba jej vyjmout, vylít obsah a pohárek před dalším zavedením opláchnout.

S kalíškem můžete dělat jakoukoliv aktivitu – plavat, běhat, jezdit na kole i spát. Po skončení cyklu je třeba jej vyvařit ve vroucí vodě, ideálně s trochou vhodného čistícího prostředku, který kalíšek bezpečně dezinfikuje. Po vyschnutí je možné jej uložit do sáčku, který je součástí balení.

Silikonový kalíšek stojí okolo pěti stovek a vydrží vám tak dlouho, jak dobře o něj budete pečovat.

Moje osobní zkušenost? Kalíšek znám už více jak deset let. Přestal mi vyhovovat, když jsem na noc nemohla najít jeho správnou polohu a protékal mi, nejdřív jsem tedy na noc pro spolehlivost používala tampony, pak se k nim z pohodlnosti vrátila naplno. Po porodu jsem si pořídila Gaia Cup. Oproti mému starému Moon Cupu je o poznání příjemnější na dotek, lékařský silikon zaručuje jeho příjemnou ohebnost a snazší manipulaci při zavádění. Před druhým otěhotněním jsem byla spokojená. Po druhém porodu mi ale přišla menstruace opět brzy a kalíšek zatím úplně nesedí, občas mi sjíždí dolů. Tak čekám, jak se to dole upraví, jestli budu zkoušet něco jiného nebo zůstaneme kamarádi i nadále.

Menstruační kalhotky

Menstruační kalhotky jsou oblíbené spíše v zahraničí, ale i u nás si našly cestu u několika žen. Speciální kalhotky totiž oproti klasickým kalhotkám dokonale skryjí právě probíhající menstruaci. Mohou být nesavé, pouze opatřené nepropustnou vrstvou, a do nich se pak vkládá savé jádro, nebo savé, jejichž savost se liší i v rámci jedné značky.

Výhodná je nenápadnost, u kalhotek totiž není viditelná žádná rýsující se vložka, a výhodou je také, že savé jádro drží na místě a nikam se neposouvá. Na druhou stranu při vysvlékání musíte sundavat i kalhoty (punčocháče), což může být např. v práci náročnější.

Perou se na 40°, jednou za čas je možné je přeprat i na 60° pro zlikvidování bakterií. Kalhotky mohou být dobrým doplňkem k volné menstruaci nebo při inkontinenci.

U nás je vyrábí česká firma pod značkou Meracus.

Látkové vložky

To, co kdysi bývala noční můra všech žen, je nyní luxusní zážitek. Látkové vložky mohou sloužit jako pojistka ke kalíšku, k volné menstruaci anebo na plný výkon. Dnes je k dispozici celá řada materiálů – bavlna, konopí, bambus. Z druhé strany je pak často nepropustná vrstva PUL (polyester s polyuretanovým zátěrem). Můžete si vybrat vložky noční, klasické, intimky, na každou část vašeho cyklu ty potřebné. Spousta výrobců má i pěkné vzory, za které se nemusí stydět žádná dívka, ani žena.

Při praní je vhodné vložky předeprat žlučovým mýdlem, mezi praním je možné je skladovat jak na sucho, tak na mokro (např. v kyblíku s víkem). Ideální je vkládat je do síťovaného pytlíčku, který pak zavřete a vhodíte celý do pračky.

Látkové vložky jsou ideální pro mladé dívky, které se s menstruací teprve seznamují.

Mořská houba

Pro někoho možná už trošku extrém, pro jiné zase úplně přírodní věc. Mořská houba funguje podobně jako tampon, oproti tamponům však nevysušuje sliznici. S houbou je možné se během menstruace i milovat – houba zachycuje menstruační krev a přitom při styku netlačí.

Před použitím se houba namočí, aby změkla, a zavede se podobně jako tampon. Před každou menstruací (nebo po) je houbu nutné vydezinfikovat solnou koupelí nebo tea tree lázní.

Mořské houby jsou dostupné v několika různých velikostech dle potřeb ženy. Jejich životnost je cca 6 měsíců, poté je možné je zkompostovat.

Volná (svobodná) menstruace

Dokážete si představit menstruaci “na volno”? Pokud máte dobře vytrénované svaly pánevního dna a máte možnost mít přes den několik minut pro sebe, můžete praktikovat tzv. volnou menstruaci. Při ní vědomě uvolňujete menstruační krev podobně jako při vylučování – prostě si na záchodě posedíte o trochu déle. Po uvolnění trvá nějaký čas, než se děloha znovu naplní.

Moje osobní zkušenost? Nemít děti (anebo je mít odrostlé), jsem jednoznačně pro! S malými dětmi, které na vás neustále pokřikují, je bohužel chvíle klidu o samotě na záchodě trochu utopie, a tak se mi dost často stávalo, že jsem nemohla sedět na záchodě potřebnou dobu. Při volné menstruaci jsem se ale cítila ze všech metod nejlépe, měla jsem nejkratší menstruační bolesti a celková doba menstruace byla kratší než při používání klasických pomůcek.

A jak se se svými dny vypořádáte vy?

2 thoughts to “Menstruace s nulovým odpadem”

  1. No nevím, jako zní to super, ale při mé menstruaci, kdy jsem i s největším tamponem durch během 30 minut je to nemyslitelné. Zkrátka to už budu muset doklepat s tampony, ale vybírám ty ekologičtější varianty.

Leave a Reply